Ympäristö

Tietoa ympäristöön liittyvistä tehtävistä ja palveluista

 

Avaa chat-ikkuna

Uutisia -Ympäristö

null Ruokaketjun yritysten vesivastuullisella toiminnalla voidaan parantaa vesien tilaa

Ruokaketjun yritysten vesivastuullisella toiminnalla voidaan parantaa vesien tilaa

Suomen ympäristökeskuksessa kehitetty toimintamalli ruokaketjun vesivastuullisuuden edistämiseksi tukee samanaikaisesti ruokaketjun yritysten vesiriskien hallintaa, kestävien viljelymenetelmien käyttöönottoa alkutuotannossa ja vesienhoidon toimeenpanoa. Toimintamalli rakentuu yritysten, sopimustuottajien ja ELY-keskusten yhteistyölle. Sen lähtökohtia ovat tarve parantaa vesien tilaa kohdennetusti ja yrityksen sitoutuminen vesivastuulliseen toimintaan.

Vesivastuullisuus tarkoittaa ympäristön kannalta kestävää, sosiaalisesti ja kulttuurisesti oikeudenmukaista ja taloudellisesti kannattavaa veden käyttöä. Yritysten vastuullisuustyö on muodostumassa yhä merkittävämmäksi tavaksi vaikuttaa ympäristön tilaan ja päästöjen vähentämiseen. Yritysten vesivastuullisuus onkin tunnistettu mahdolliseksi keinoksi parantaa Suomen vesien tilaa

Suomen ympäristökeskuksen toteuttamassa Yritysten vesivastuullisuuden edistäminen ELY-keskusten vesienhoitotyössä (YRVELY) -hankkeessa kehitettiin vesivastuullisuuden ja yrityksille suunnatun kansallisen vesivastuusitoumuksen pohjalta toimintamalli, joka tukee samanaikaisesti sekä ruokaketjun yritysten vesiriskien hallintaa että vesienhoidon toimeenpanoa. Hankkeessa keskityttiin erityisesti maataloudesta peräisin olevan vesistöjä rehevöittävän ravinnekuormituksen kustannustehokkaaseen hallintaan.

Vesiensuojelutoimenpiteet ovat yritysten, sopimustuottajien ja ELY-keskusten yhteistyötä

Ruokaketjun toimintamalli hyödyntää erityisesti yritysten sopimustuotantojärjestelmää arvoketjun vesivastuullisuuden ja alkutuotannon vesiensuojelukäytäntöjen kehittämiskeinona. Sopimustuotantojärjestelmä on väylä jalkauttaa erilaisia käytäntöjä ja toimintamalleja suurelle joukolle alkutuottajia. On tärkeää tunnistaa vesistövaikutuksiltaan keskeiset toimipaikat ja sopimustuotantotilat, jotta maatalouden vesiensuojelutoimenpiteet voidaan kohdentaa tehokkaasti.

Kohdealueiden tunnistamisen lisäksi ELY-keskukset tukevat yrityksiä toimintamallin toteuttamisessa tarjoamalla mm. vedenlaatuaineistoja, neuvontaa ja rahoitusmahdollisuuksia. Yritysten tehtävänä on varsinaisen vesiensuojelutyön jalkauttaminen ja toimeenpano sopimustuotantojärjestelmän kautta.

Vaikka toimintamalli on kehitetty ruoantuotannon arvoketjuille, on se periaatteiltaan sovellettavissa myös muille toimialoille. Toimintamallin toimeenpano edellyttää yritysten sitoutumista yksittäisinä yrityksinä tai toimialakohtaisen Green Dealin kautta sekä ELY-keskusten että kolmannen sektorin asiantuntijatukea.

Toimintamallin toimeenpano on vielä avoin ja sitä varten tarvitaan jatkoselvityksiä tulevina vuosina. Tavoitteena on seuraavaksi edetä pilotoimaan mallia käytännössä.

Malli kehitettiin yhteistyössä ELY-keskusten, hankkeen kumppaniyritysten ja kolmannen sektorin yhteistyötahojen kanssa. Työn tilasi Pirkanmaan ELY-keskus ja se toteutettiin ympäristöministeriön rahoituksella. Toimintamalli on julkaistu suomen- ja ruotsinkielisenä Syken raporttina.

Lue lisää:

Ympäristöasiakaspalvelu

0295 020 900 (pvm/mpm)

ma-pe 915

[email protected]   
(Liitteiden maksimikoko yht. 35 Mt)

Lue lisää asiakaspalvelusta

Tuulivoimaneuvonta

Asiantuntija-apua ja neuvontaa kunnille, maakunnan liitoille, toiminnanharjoittajille ja kansalaisille 0295 023 044

Lue lisää neuvonnasta

Uusiutuvan energian lupaneuvonta

Lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville

0295 020 920

tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00 - 12.00

Lue lisää neuvonnasta

Oikopolut
Muualla verkossa