Ympäristö
Tietoa ympäristöön liittyvistä tehtävistä ja palveluista
- Alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus
- Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi
- Avustus pientalon kaasulämmityksestä luopumiseksi
- Suomi liikkeelle -ohjelman avustus kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen
- Kulttuuriympäristön hoito
- Luonnonsuojelu
- Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustushaku
- Korvauksen hakeminen rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä
- Kunta- ja Järjestö-Helmi
- Luonnonsuojelulain tuki perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon
- Luonnonsuojelulain tuki puustoisten elinympäristöjen ennallistamiseen, kunnostukseen ja hoitoon
- Vesivarojen käyttö ja hoito
- Avustukset vesistö-, vesitalous- ja kalataloushankkeisiin
- Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku
- Ympäristönsuojelu
- Ympäristövaikutusten arviointi
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
- Ympäristönsuojelulain mukaiset ilmoitukset
- Ympäristövahingoista ilmoittaminen
- Kaivannaistoiminnan ympäristöturvallisuus
- Valvonta
- Ympäristön tilan seuranta
- Ympäristötietoisuus ja -kasvatus
- Ympäristövastuualueen rahoitus ja avustukset
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
Ympäristönsuojelun tietojärjestelmän valvontaosa, YLVA
Uutisia -Ympäristö
Juha Sammallahti: Kohti tulevaa
Viime vuosina julkishallinnossa on tehty useita isoja uudistuksia, perustettu hyvinvointialueet ja siirretty työvoimapalveluiden järjestämisvastuu valtiolta kunnille. Tänä vuonna valmistellaan seuraavaa eli valtion aluehallinnon uudistusta. Tavoitteena on, että uudet elinvoimakeskukset ja valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto aloittavat toimintansa vuoden 2026 alussa.
Pirkanmaa, erityisesti Tampereen seutu, on yksi Suomen nopeimmin kasvavista alueista. Tämä kasvu näkyy ELY-keskuksen tehtävien määrässä ja rahoitustuotteiden kysynnässä. Alueella on käynnissä huomattavan paljon maankäytön hankkeita, ja liikennemäärät ovat hieman kasvaneet, mutta eivät ole vielä palanneet korona-aikaa edeltävälle tasolle.
Vahvistuksia yrityspalveluihin
Me ELY-keskuksessa pystymme palvelemaan yrityksiä vuonna 2025 entistä paremmin ja vahvemmilla resursseilla. Yritysten kasvu ja kansainvälistyminen ovat edelleen keskiössä. Viisi uutta TE-toimistosta ELY-keskukseen siirtynyttä asiantuntijaa mahdollistavat suunnitelmallisemman yritysten kontaktoinnin ja sparrauksen. Ohjaamme yritykset tarvittaessa myös Team Finland -verkoston palveluihin (Finnvera, Business Finland, Ulkoministeriö). Maaseudun yritysrahoitus jatkuu ennallaan, ja ennakointityöhön panostetaan enemmän.
Kotouttamislain uudistus toi muutoksia kotoutumiseen liittyvien palveluiden järjestämiseen tämän vuoden alusta. Voimaan 1.1.2025 tuleen lain myötä palvelujen järjestämisvastuu toi kunnille enemmän vastuuta. Uudistus ei vaikuta ELY-keskuksen henkilöresursseihin, mutta tehtäväjakoon valtion ja kuntien välillä uudistuksella on vaikutusta.
Bitumi tuoksuu tänäkin vuonna
Tänä vuonna jatkuu hallitusohjelmassa osoitettu merkittävä lisärahoitus päällystettyjen teiden korjausvelkaan. Viime vuonna Pirkanmaalla päällysteitä korjattiin tai uusittiin kaikkiaan 290 km. Tänäkin vuonna bitumi tuoksuu lähes yhtä paljon eli suunnitelmissa on kaikkiaan 230 km päällystäminen. Näillä päällysteiden korjausmäärällä päästään lähelle sitä tasoa, mitä korjausvelan kasvun hillitseminen vuosittain edellyttäisi jatkuvasti. Myös vähäliikenteisellä tieverkolla ja muulla tieomaisuudella on korjausvelkaa, joten työsarkaa riittää edelleen.
Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee Liikenne 12 -suunnitelmaa vuosille 2026-2037. Suunnitelma on parhaillaan lausunnolla. Erittäin kannatettavaa on, että esityksessä ehdotetaan perusväylänpidon vuotuisen rahoituksen lisäämistä asteittain vuosina 2029-2037. Lisärahoitus otettaisiin liikenneverkon kehittämisestä, jolloin siihen kohdennettava vuotuinen rahoitus laskisi.
Väyläverkon korjausvelan vähentäminen tärkeä asia, jolla voidaan turvata koko verkolla kaikille turvallinen liikkuminen. Väyläverkkojen kehittämiseen on Pirkanmaallakin kovia odotuksia ja rahoituksen niukkuuden osalta on valtakunnallisesti osattava priorisoida ne tehokkaimmat hankkeet, joilla saadaan parhaimmat vaikutukset.
2025 vauhdittaa kestävää kehitystä
Vihreä siirtymä on keskeinen tekijä vahvistaessamme ilmastotavoitteita, alueen huoltovarmuutta ja kestävää talouskasvua. Tarjoamme kunnille ja sidosryhmille tietoa ja hyviä käytäntöjä ja pidämme yllä kokonaiskuvaa puhtaan siirtymän hankkeista. Viherrakenteen säilyminen ja elinympäristöjen yhtenäisyys on otettava osaksi kaikkia hankkeita.
Ympäristön valvonnalla varmistetaan alueen ekologista ja taloudellista kestävyyttä. Suunnitelmallinen valvontamme keskittyy ympäristövaikutuksiltaan merkittäviin toimintoihin. Lisäksi panostamme tuottajavastuuvalvonnassa eurooppalaiseen yhteistyöhön ja parhaiden käytänteiden hyödyntämiseen.
Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen palvelee alueen kestävää tulevaisuutta. METSO- ja Helmi-ohjelmien avulla perustamme tänä vuonna uusia luonnonsuojelualueita yli 500 hehtaaria ja kunnostamme kymmeniä arvokkaita luontokohteita. Erittäin uhanalaisen raakun elinympäristöjä parannamme Life Revives -hankkeessa.
Kaiken keskiössä on yhteistyö. Tavoitteenamme on rakentaa Pirkanmaasta ilmastoratkaisultaan kestävä, luonnoltaan monimuotoinen ja taloudellisesti elinvoimainen alue, jossa ympäristö ja elinkeinoelämä tukevat toisiaan. Tämä on paitsi mahdollista, myös välttämätöntä tulevaisuuden hyvinvoinnin varmistamiseksi.
Kohti elinvoimakeskuksia ja Lupa- ja valvontavirastoa
Sisä-Suomen elinvoimakeskus on yksi uusista Suomeen perustettavista elinvoimakeskuksista. Se palvelee jatkossa Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen asukkaita, yrityksiä ja organisaatioita. Elinvoimakeskuksiin kootaan valtaosa nykyisten ELY-keskusten tehtävistä, jotka liittyvät elinkeinoihin, liikenteeseen, maaseutuun ja ympäristöön. ELY-keskusten toiminta päättyy samassa yhteydessä.
Uusi valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto perustetaan vuoden 2026 alussa. Tavoitteena on vahvistaa yhdenmukaisia lupa- ja valvontakäytäntöjä alueesta riippumatta ja sujuvoittaa lupaprosesseja. Lupa- ja valvontavirastoon siirtyy mm. ELY-keskusten ympäristönsuojelun, luonnonsuojelun, alueidenkäytön, rakentamisen, vesien- ja merenhoidon lupa-, ohjaus-, suunnittelu- ja valvontatehtäviä, vesitalousasioiden lupa- ja valvontatehtäviä sekä ympäristövaikutusten arviointiin liittyviä tehtäviä ja muita ympäristön käyttämistä ja suojelua koskevia tehtäviä. Suurin osa nykyisten aluehallintovirastojen lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävistä sekä Valviran tehtävät.
Vaikka muutoksen tuulet kovasti puhaltavat jo tänä vuonna, niin teemme kaikkemme, että nykyiset tehtävät hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti ja asiakaslähtöisesti visiomme mukaisesti: Kestävää tulevaisuutta tekemässä – yhdessä ja lähellä.
Juha Sammallahti
Ylijohtaja
Pirkanmaan ELY-keskus
Kuva Pirkanmaan ELY-keskus
Lue lisää
- Julkaisupäivä
- 21.1.2025
Ympäristöasiakaspalvelu
0295 020 900 (pvm/mpm)
ma–pe klo 9–16
ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
(Liitteiden maksimikoko yht. 35 Mt)
Huom. Asiakaspalvelu on suljettu 8.-9.5.2025.
Lue lisää asiakaspalvelustaTuulivoimaneuvonta
Asiantuntija-apua ja neuvontaa kunnille, maakunnan liitoille, toiminnanharjoittajille ja kansalaisille 0295 023 044
Lue lisää neuvonnastaUusiutuvan energian lupaneuvonta
Lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville
0295 020 920
tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00 - 12.00
Lue lisää neuvonnasta