Ympäristö

Tietoa ympäristöön liittyvistä tehtävistä ja palveluista

 

Avaa chat-ikkuna

Uutisia -Ympäristö

null Miten lauha talvi vaikuttaa vesistöihin ja mitä Pirkanmaan ELY-keskus tekee sen eteen? (Pirkanmaa)

Miten lauha talvi vaikuttaa vesistöihin ja mitä teemme sen eteen?

Lauhoilla talvilla on merkittäviä vaikutuksia vesistöihin ja vaikutukset ulottuvat myös talvijakson ulkopuolelle, erityisesti veden laatuun ja tulvariskeihin. 

Heidi Heino. Kuva: Tinnu Salonen

Lämpiminä talvina maaperä pysyy usein sulana ja märkänä, mikä lisää maa-aineksen, ravinteiden ja torjunta-aineiden huuhtoutumista vesistöihin maa- ja metsätalousalueilta. Tämä lisää vesistöjen rehevöitymistä. Lauhat talvet vaikeuttavat vesien hyvän tilan saavuttamista, mikä on EU:n yhteisen vesienhoitopolitiikan tavoitteena.

Lauhat talvet lisäävät talvitulvien riskiä, koska talven aikana on useita sulamisjaksoja. Samaan aikaan jääpeitteen syntyminen vaikeutuu lisäten jokien hyyteen syntymistä ja hyydetulvien riskiä. Muutamana viime vuonna tämä nähtiin konkreettisesti Pirkanmaalla ja Kokemäenjoella. Tällaiset tilanteet edellyttävät kokoaikaista valppautta ja toimivaa yhteistyötä säännöstelyä ohjaavan tulvariskiviranomaisemme ja vesivoimayhtiöiden välillä.

Useat sulamisjaksot talvella johtavat myös perinteisten kevättulvien vähenemiseen, mikä näkyy alempina vedenkorkeuksina kesäisin.

Mitä me voimme tehdä tälle asialle paikallisesti?

Lauhat talvet, kuten ilmastonmuutos muutoinkin, edellyttää sopeutumista. Vesien tilaan erityisesti maa- ja metsätaloustaloustoimenpiteillä on iso merkitys. Näitä ovat valuma-alueiden vesienhallinta,  paikalliskuivatus, peltomaan kunto ja peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys, tulvaherkkien peltojen viljely sekä lannan levitykseen liittyvät asiat. Me ELY-keskuksissa pyrimme vesienhoidon edistämistehtävässä viestinnällä ja neuvonnalla yhteistyössä kumppaneidemme kanssa parantamaan maanomistajien tietoisuutta vesistöjen tarpeista. Lisäksi tuemme toimenpiteitä avustustoiminnalla. 

Vesimäärään ja sääoloihin viranomainenkaan ei voi vaikuttaa, vaikka tätä meiltä usein toivotaan. Sen sijaan vesitalouslupiin voimme vaikuttaa. Yhteistyössä voimayhtiöiden kanssa olemme hakeneet keskeisiin vanhoihin vesitalouslupiin muutoksia, jotka mahdollistavat vesistön säännöstelyn ja juoksutukset joustavasti vesitilanteen edellyttämällä tavalla. Viimeisimpänä lainvoiman sai Pyhäjärven lupamuutos. Lisäksi Kiikassa Kokemäenjoen varressa käynnistyy tulvasuojeluhanke kriittisimpien kiinteistöjen suojaamiseksi

Heidi Heino,
vesiyksikön päällikkö, Pirkanmaan ELY-keskus
ympäristö- ja luonnonvarat

Lue myös:

Lauhat talvet uhkaavat vesistöjämme (ely-keskus.fi)

Ympäristöasiakaspalvelu

0295 020 900 (pvm/mpm)

mape klo 916

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
(Liitteiden maksimikoko yht. 35 Mt)

Lue lisää asiakaspalvelusta

Tuulivoimaneuvonta

Asiantuntija-apua ja neuvontaa kunnille, maakunnan liitoille, toiminnanharjoittajille ja kansalaisille 0295 023 044

Lue lisää neuvonnasta

Uusiutuvan energian lupaneuvonta

Lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville

0295 020 920

tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00 - 12.00

Lue lisää neuvonnasta

Oikopolut
Muualla verkossa