Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Meillä töissä: Suvi luotsaa maksatustiimiä ja mahdollistaa maaseudun elinvoimaisuutta

Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.


Kuva Tinnu Salonen / Pirkanmaan ELY-keskus

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Suvi Mattila ja työskentelen Pirkanmaan ELY-keskuksen maaseutuyksikössä johtavana maksatusasiantuntijana. Päivätyönä luotsaan meidän pientä, mutta sitäkin tehokkaampaa maksatustiimiä, jonka tehtävänä on mahdollistaa Pirkanmaan maaseudun ja maatalouden elinvoimaisuus nyt ja tulevaisuudessa.

Käytännössä tehtävänäni on tukea maksatusasiantuntijoiden työtä, ratkoa maksuhakemuksia, neuvoa asiakkaita, opastaa ja perehdyttää uusia työntekijöitä ja tehdä tiivistä yhteistyötä muiden maaseutuyksikköläisten, elyläisten sekä sidosryhmäedustajien kanssa.

Tavoitteenani on omalta osaltani luoda uusia toimivia käytänteitä, jotta tukiprosessi sujuisi mutkattomasti alusta loppuun saakka.

Miksi työsi on tärkeää?

Maaseutuyksikön kautta kulkevien tukien avulla tuemme niin maaseutua kuin maataloutta paikallisella tasolla. Koen, että työni kautta voin mahdollistaa, että maaseutu näkyy, kasvaa ja kehittyy. On ollut ilo seurata, miten aktiivisia ja kehittämisintoisia toimijoita Pirkanmaalla on ja miten he omilla toimillaan varmistavat, että maaseutu houkuttelee ihmisiä kaupungeista maalle. Maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitäminen onkin työssäni ehdottomasti tärkeintä antia!

Suvi Mattila.
Kuva Suvi Mattilan kotialbumi

Miten sinusta tuli elyläinen?

Minusta tuli elyläinen vähän ”vahingossa” koronakeväänä 2020. Olin tehnyt pitkän työuran yksityisellä sektorilla, josta jäin työttömäksi aiemman työnantajan lopetettua toiminnot. Sattumalta vähän sen jälkeen maaseutuyksikköön tarvittiin vuorotteluvapaan sijaista valvontaryhmään ja yksikön päällikkö Heli Hantula ja valvontapäällikkö Juha Levomäki rohkenivat palkata minut. Työnkuva tosin muuttui heti toisena työpäivänä, kun työ- ja elinkeinoministeriön koronatukien myöntämiseen tarvittiin lisäkäsiä.

Ensimmäinen vuosi olikin melko lennokas, kun tein sekä TEM:n että MMM:n koronatukia ja niiden päälle peltovalvontaa. Sen rupeaman jälkeen minut palkattiin maksatusasiantuntijaksi ja edelleen maaseudun kehittämisen asiantuntijaksi. Tämän vuoden alusta siirryin nykyiseen pestiini eli melko kattavasti on tullut maaseutuyksikköä koluttua viime vuosien aikana.

Millainen koulutustausta sinulla on?

Koulutukseltani olen maatalous- ja metsätieteiden maisteri, kotieläinagronomi. Viikistä valmistumisen jälkeen olin ajatellut suuntaavani rehuteollisuuteen, mutta päädyinkin 3,5 vuodeksi Pohjois-Savoon AMK-opettajaksi. Sen peruina suoritin ammatillisen opettajan pätevyyden vuonna 2021, kun se jäi opettajana ollessa tekemättä. Lisäksi olen suorittanut markkinointiviestinnän erikoisammattitutkinnon, ja tulipa sitä nuorena opiskeltua Oslon yliopistossa sosiaaliantropologiaakin. Harrastuksena olen myös opiskellut yhteiskuntatieteitä Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa.

Suvi Mattila.
​​​​​​​Kuva Suvi Mattilan kotialbumi

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Päivät ovat hyvin vaihtelevia. Työpäivän aikana ratkaisen maksupäätöksiä, teen maksupäätösesittelyjä sekä suunnittelen ja kehitän toimintoja. Paljon tulee istuttua koulutuksissa, palavereissa ja puhelimessa. Etätyöaikana Teamsista on muodostunut tärkeä apuväline, jonka avulla saa nopeasti työkaverit kiinni. Maatalous- ja maaseuturahoituksen uuden ohjelmakauden myötä tulee esimerkiksi käytyä paljon keskusteluja uusista tukimuodoista ja niiden maksamiseen liittyvistä kysymyksistä.

Mikä on parasta työssäsi?

Maksatuksen ehdoton hyvä puoli on mahdollisuus olla mukana, kun joskus montakin vuotta työstetty hanke saadaan valmiiksi. Maksatusasiantuntija pääsee monesti todistamaan ensimmäisten joukossa maaseudun yritysten ja maatilojen hienoja investointeja sekä hanketoteuttajien tarmokkailla talkoilla toteuttamia yleishyödyllisiä hankkeita. Maksajana on itsellekin moni Pirkanmaan kunta ja kylä tullut tutuksi ja maailma avartunut huomattavasti. Suosittelenkin kaikkia poikkeamaan matkoillaan pääteiltä, koska sitä kautta näkee ihan toisenlaisen Suomen.

Myös työkaverit ovat iso voimavara, koska heidän kanssaan voi vapaasti pallotella niin työasioita kuin muitakin päivän polttavia puheenaiheita. Maaseutuyksiköstä löytää aina varmasti juttuseuraa ja konttoripäivien parasta antia onkin vaihtaa ajatuksia kasvotusten kaikkien kanssa.

Mikä on haastavinta työssäsi?

Tällä hetkellä haasteena on maatalous- ja maaseuturahoituksen ohjelmakausien päällekkäisyys. Rahoituskausi 2023–2027 tuo mukanaan uusia tukiehtoja ja -muotoja, joihin tulee perehtyä ja valmistautua maksatuksessa. Samaan aikaan aiemmalla ohjelmakaudella myönnettyjen tukien maksatus jatkuu vielä vuonna 2025. Rahoituskausien päällekkäisyys vaatii maksatuksessa erityistä tarkkuutta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että meillä maaseutuyksikössä hoidamme siirtymän asiantuntevasti ja ylipäätään haasteet pitävät mielen virkeänä.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aika kuluu pitkälti kahden lapsen harrastuksien parissa. Meillä pelataan aktiivisesti amerikkalaista jalkapalloa, joten kolmen Koon -periaate eli kuljeta, kustanna ja kannusta, on meidän perheessä tuttu juttu. Lisäksi toinen lapsista musisoi aktiivisesti, joten vuosien varrella on tullut istuttua lukuisissa konserteissa.

Näiden lisäksi vapaa-aikaa rytmittää lukion vanhempainyhdistystoiminta, koiran kanssa touhuaminen, kesäaikana mökkeily Kymenlaaksossa sekä vanhan omakotitalon ja mökin remontti- ja ylläpitopuuhat yhdessä puolison kanssa. Jos aikaa jää, niin mielelläni luen kirjoja, tuunaan huonekaluja ja käyn konserteissa.

Suvi Mattila.
Kuva Suvi Mattilan kotialbumi

Meillä töissä: Suvi Mattila

  • Tehtävä: Johtava maksatusasiantuntija
  • Miten päätyi ELY-keskukseen: Yksityiseltä sektorilta "vahingossa" ELY-keskukseen. Tehnyt ensin ELY-keskuksessa koronatukien käsittelyä, valvontatehtäviä, maksatuskäsittelyä ja maaseudun kehittämistä, nyt vetää maaseutuyksikön maksatustiimiä.
  • Koulutustausta: Koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri, kotieläinagronomi. Myös markkinointiviestinnän erikoisammattitutkinto ja nuorena opiskellut Oslon yliopistossa sosiaaliantropologiaakin. Harrastuksena myös opiskellut yhteiskuntatieteitä Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa.
  • Vapaa-ajalla: Auttaa lasten harrastuksissa, kesämökkeilee, touhuaa koiran kanssa, tekee remppaa, lukee, tuunaa huonekaluja ja käy konserteissa.

 

Meillä töissä -juttusarja
Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee yli 250 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Tässä juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.

Lue aiemmat esittelyt:

Jukka tukee yrityksiä kansainvälistymisponnistuksissa

Luonto ja ympäristö ovat Mariaa lähellä niin työssä kuin vapaa-ajallakin

Jarkko teettää tiesuunnitelmia ja on aktiivisesti mukana urheiluseurojen toiminnassa

Saija auttaa pirkanmaalaisia maaseudun yrityksiä kehittymään

Laura viestii maaseudun rahoitusmahdollisuuksista ja vaikuttavuudesta yhteistyössä verkoston kanssa

Katariinasta parasta on merkityksellinen ja arvojen mukainen työ

Niko sovittaa yhteen luonnon ja ihmisten intressejä vesien säännöstelyssä ja vesien tilaa parantavissa hankkeissa

Iiris auttaa yrityksiä löytämään osaajia työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton kautta

Laura auttaa luopumaan öljylämmityksestä, vapaa-aika kuluu ulkoillessa

Tiina tekee Euroopan laajuista kehittämistyötä

Anne auttaa vesienhoitohankkeissa ja tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi

Juho liikkuu päivittäin urakka-alueensa tiestöllä ja valvoo, että tiet ovat sopimuksen mukaisessa kunnossa

Jaakko suunnittelee liikenneverkkoa, jota pitkin ihmiset ja rahti liikkuvat seuraavilla vuosikymmenillä

Marja hankkii yrityksille koulutusta ja auttaa osaavan työvoiman saamisessa

Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea

Marika valvoo ja neuvoo luomuviljelijöitä

Jyri suojelee vanhoja metsiä

Liikenteen asiakaspalveluneuvoja Annika