Ympäristö

Tietoa ympäristöön liittyvistä tehtävistä ja palveluista

 

Avaa chat-ikkuna

Uutisia -Ympäristö

null Katso video jokihelmisimpukasta – LIFE Revives -hanke auttaa erittäin uhanalaista lajia

Katso video jokihelmisimpukasta – LIFE Revives -hanke auttaa erittäin uhanalaista lajia

Nyt on julkaistu virallinen video jokihelmisimpukasta eli raakusta osana LIFE Revives -hanketta. Hankkeen tavoitteena on parantaa raakun elinoloja Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

Mikä on raakku?

Jokihelmisimpukka eli raakku on virtavesien pohjalla elävä pitkäikäinen nilviäislaji. Laji voi elää yli 120-vuotiaaksi, joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 200-vuotiaaksi. Raakku on Suomessa erittäin uhanalainen laji, joka on rauhoitettu ensimmäisenä selkärangattomana vuonna 1955.

Raakkua esiintyy Suomessa noin 150 joessa ja purossa, joista yli 90 % sijaitsee Koillismaalla ja Lapissa. Jokihelmisimpukan kannat sen esiintymisalueella ovat taantuneet voimakkaasti. Raakkukantojen heikkeneminen on monivaiheisen ihmistoiminnan tulos, esimerkiksi helmenkalastus, maa- ja metsätalous sekä vaellusesteet.

Mikä on LIFE Revives -hanke?

LIFE Revives -hankkeen tavoitteena on parantaa jokihelmisimpukan ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen ekologista tilaa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Kuusivuotinen hanke käynnistyi syksyllä 2021 usean vuoden taustatyön ja suunnittelun tuloksena 12 projektipartnerin voimin. LIFE Revives -hankkeessa joen raakkukantaa elvytetään kunnostamalla raakkujen ja lohikalojen elinympäristöjä ja kasvattamalla Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimuslaitoksella uusia pikkuraakkuja palautettavaksi jokeen. Lisäksi tietoa raakun suojelusta levitetään erilaisilla alueella järjestettävillä tapahtumilla.

Projektin hankekoordinaattorina toimii Jyväskylän yliopisto. Partnereina ovat mukana Suomessa Metsähallitus Luontopalvelut, Metsähallitus Metsätalous Oy sekä Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Ruotsalaiset projektipartnerit ovat Länsstyrelsen i Norrbottens län, Sportfiskarna, SCA Skog AB sekä Sveaskog Förvaltnings AB. Projektin virolaiset partnerit ovat State Forest Management Centre sekä Tarton yliopisto.

Hankkeen viralliset videot on julkaistu

Hankkeessa on tehty viralliset videot kaikkien partnereiden kielillä.

Katso videot eri kielillä: 

Lisätietoa hankkeesta:

Ympäristöasiakaspalvelu

0295 020 900 (pvm/mpm)

ma-pe 9-16

[email protected]   
(Liitteiden maksimikoko yht. 35 Mt)

Lue lisää asiakaspalvelusta

Tuulivoimaneuvonta

Asiantuntija-apua ja neuvontaa kunnille, maakunnan liitoille, toiminnanharjoittajille ja kansalaisille 0295 023 044

Lue lisää neuvonnasta

Uusiutuvan energian lupaneuvonta

Lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville

0295 020 920

tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00 - 12.00

Lue lisää neuvonnasta

Oikopolut
Muualla verkossa