Etänä Lapissa: Toinen koti Jeesiössä

Pieni Jeesiön kylä Sodankylässä on viime aikoina tullut jyväskyläläiselle Sonja Julkuselle hyvin tutuksi. Julkishallinnon asiantuntijaesimiestehtävissä toimiva Sonja käy Jeesiössä useamman kerran vuodessa, jossa hän tekee etätöitä, ulkoilee ja viettää hyvin erilaista elämää verrattuna Jyväskylän arkeensa. 

Jeesiö on Sodankylän sivukylä, joka sijaitsee noin 35 kilometriä kirkonkylältä Kittilään päin. Sonjan mukaan Jeesiöön on helppo päästä. 

– Ajomatkaa tänne ei ole kuin 25 minuuttia. Tiet ovat ruuhkattomia ja rauhassa saa ajella. Muutenkin etäisyyksien käsite on Lapissa erilainen. Kynnys lähteä tunnin-kahden matkalle on täällä paljon pienempi. Olemme käyneet usein hiihtokeskuksissa tai retkeilykohteissa. 

Sodankylän seutu on Sonjalle ennestään tuttua. Sonja on asunut Sodankylässä muutaman vuoden ja hänellä on täällä kavereita, joita hän tykkää käydä moikkaamassa. Sitten elämä vei Jyväskylään mutta kaipuu entisille seuduille on kuitenkin jäänyt. 

Jyväskylässä Sonja asuu kerrostaloasunnossa kaupungin keskustassa. Jeesiössä Sonja majailee ystävänsä Hennan luona, keskellä metsää. Täällä hän käy useamman kerran vuodessa, yleensä viikonloppuisin.  

– Metsään pääsee saman tien, kun avaa oven ja siksi minä tykkään käydä täällä. 

Sonja tykkää Jeesiön rauhallisesta tunnelmasta ja naapureista. Hän mielestään on erityisen hienoa, että talvisin naapuruston voimin tehdään hiihtolatu läheiselle vaaralle, jossa hän tykkää käydä hiihtämässä etätyöpäivän jälkeen. 

Yleensä hänen työpäivänsä alkaa sillä, että hän tarkistaa päivän tärkeimpiä asioita ja lukee sähköpostit. Sonja käy myös kaverin kanssa aikatauluja läpi siitä, milloin olisi sopiva hetki yhteiselle lounaalle tai lounaslenkille.   

Sonjan mukaan on oikeastaan ihan sama, tekeekö hän etätöitä Lapissa vai Jyväskylässä. Yhteyden työkavereihin pystyy helposti pitämään Teamsin avulla. Haasteena etätyöläiselle tuo tarve tulostaa ja allekirjoittaa papereita, mutta Sonjan organisaatio on pikkuhiljaa siirtymässä paperittomaksi.  

Elämä lappilaisessa kylässä on Sonjan mukaan hyvin erilaista verrattuna kaupunkielämään. 

– Tavallisena arkena Jyväskylässä tuntuu, että oman kerrostaloasunnon siivoamiseen kuuluu noin tunti aikaa viikossa ja totta kai muutakin pientä järjestelyä. Mutta sen huomaan heti kun tulen tänne omakotitaloon, että täällä on paljon enemmän kaikkea tekemistä. 

Sonja osallistuu mielellään kaikenlaisiin askarreisiin, kantaa polttopuita ja lämmittää vettä. Yhdessä kaverin kanssa he ovat laittaneet myös pihaa. Suunnitelmissa olisi myös kääntää mansikkapenkkiä. Tällaisia askareita hänelle ei kaupungin kerrostaloasunnossa tule vastaan. 

– Oikeastaan oma arkiaktiivisuuskin on täällä paljon isompaa koska sitten on erilaisia asioita mitä pitää tehdä ja totta kai omakotitalon siivoaminenkin vie paljon enemmän aikaa.   

Kaveri Hennan kaksi koiraa vaativat myös lenkittämistä, ja sitä onkin helppoa tehdä ympäröivässä metsässä. 

– Tykkään ihan tosi paljon liikkua luonnossa ja se on kyllä yksi iso tekijä mikä vetää tälle seudulle etätöihin. Täällä se on niin hyvin mahdollista. 

Viikonlopun vaellusretki tuntureihin on Sonjalle koko viikon loppuhuipennus. Sonjalla on täällä omia lempiretkeilypaikkoja kuten esimerkiksi Pyhä-Nattaset, Sodankylän kunnan pohjoispuolella sekä lähellä Kittilää sijaitseva karun kaunis Kumputunturi. Sinne he lähtevät kaveri Hennan kanssa kelillä kuin kelillä.

– Välillä sinne on kiivetty ihan hirveässä helteessä. Ja joskus sinne taas on menty talvella niin, että on jouduttu tulemaan pyllymäkeä sieltä alas. 

Sonja mukaan jokaisen kannattaa tosi rohkeasti lähteä kokeilemaan, jos etätyö on mahdollisuus tai millaista se olisi jossain muualla kuin kotiympyröissä. Alkukesä on Sonjan kannalta parasta aikaa olla etätöissä Lapissa. Silloin Lapin luonto alkaa kukoistamaan, koko kesä on vielä edessä, ja yötön yö tarjoaa erityisen hyviä puitteita retkeilyyn.  

– Olisiko se sitten mökillä tai missä tahansa Suomea mutta erityisesti jos on kokematta Lapin eri vuodenajat, niin rohkaisen kyllä käymään täällä kaikkina vuodenaikoina! 

Teksti, kuvat ja video: All about Lapland/Alex Kuznetsov.

 

 

Päivitetty: 11.10.2021