Ympäristö

Tietoa ympäristöön liittyvistä tehtävistä ja palveluista

 

Avaa chat-ikkuna

Uutisia -Ympäristö

null Kosteikko- ja uomainvestointeihin voi hakea tukea 30.6.2024 saakka

Kosteikko- ja uomainvestointeihin voi hakea tukea 30.6.2024 saakka

Kosteikko- ja uomainvestointien tuen haku on alkanut Hyrrä-asiointipalvelussa. Näihin ei-tuotannollisiin investointeihin voi hakea tukea 30.6.2024 saakka. Tukien hakemisessa neuvovat alueelliset ELY-keskukset.

Investoinnit parantavat vesistöjen tilaa ja luonnon monimuotoisuutta

Tuen avulla voi perustaa kosteikon, ojan tulvatasanteen tai virtavesistön reunoille sekä muuttaa turvepellon kosteikoksi tai suon kaltaiseksi alueeksi. Kosteikot ovat pysyvästi veden osittain peittämiä alueita, jotka pidättävät ravinteita, toimivat elinympäristöinä eri eläin- ja kasvilajeille ja monipuolistavat maatalousmaisemaa. Turvepeltoja ovat pellot, joiden muokkauskerroksen orgaanisen aineksen pitoisuus on vähintään 40 prosenttia.

–Toivomme, että tuella perustettaisiin varsinkin ilmastonmuutosta hillitseviä kosteikkoja. Tällaisia ovat turvepeltojen vettämiseen liittyvät kosteikot, kertoo asiantuntija Jussi Javanainen Ruokavirastosta.
–Kosteikko- ja uomainvestointeihin on varattu yhteensä 3 miljoonan euron määräraha eli tukea on hyvin saatavilla. Hakemus kannattaa ilman muuta tehdä, jos on aikeissa perustaa kosteikon, kannustaa Javanainen.

Tukea viljelijöille, yhdistyksille ja vesioikeudellisille yhteisöille

Investointitukea kosteikkojen perustamiseen ja uomien kunnostamiseen voivat saada viljelijät, rekisteröidyt yhdistykset ja vesilain 12 luvussa tarkoitetut vesioikeudelliset yhteisöt. Hakijalla on oltava Y-tunnus.

Jos perustettavan kosteikon pinta-ala on yli 0,5 hehtaaria, tukea voi saada korkeintaan 12 000 euroa hehtaarilta. Jos kosteikon pinta-ala on 0,3–0,5 hehtaaria, tukea voi saada korkeintaan 4100 euroa koko kosteikkoa kohden. Uoman luonnontilan parantamisesta ja kaksitasouomista maksetaan korkeintaan 21 euroa metriltä.

Ei-tuotannollisten investointien tuki rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.

Lue lisää:

Ympäristöasiakaspalvelu

0295 020 900 (pvm/mpm)

ma-pe 915

[email protected]   
(Liitteiden maksimikoko yht. 35 Mt)

Lue lisää asiakaspalvelusta

Tuulivoimaneuvonta

Asiantuntija-apua ja neuvontaa kunnille, maakunnan liitoille, toiminnanharjoittajille ja kansalaisille 0295 023 044

Lue lisää neuvonnasta

Uusiutuvan energian lupaneuvonta

Lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville

0295 020 920

tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00 - 12.00

Lue lisää neuvonnasta

Oikopolut
Muualla verkossa