Producentansvar
Producentansvar inom avfallshanteringen gäller cirka 50 000 tillverkare, importörer och förpackare.
- ELY-keskus
- Producentansvar
- Mika Heinonen: Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräystä on parannettava
- Producentansvar
- Aktuellt
- Producentansvar
- Vad innebär producentansvar?
- Vem gäller producentansvaret för?
- Så här tar du hand om producentansvaret
- Undvik tilläggsavgifter
- Återvinningsmål och -resultat (på finska)
- Lagstiftning
- Information om distansförsäljning
- Vem är distansförsäljare?
- Hur sköter distansförsäljaren sitt producentansvar?
- Producentregistren i EU-länderna
- Information till återförsäljare
- För producentsammanslutning
- För konsument och husbolag
- Kostnadsansvar för uppstädning
- Vad innebär kostnadsansvar för uppstädning?
- Information till producenter
- Information till kommuner
- Hur man rapporterar kostnader?
- Vanliga frågor
- Visselblåsning
Vad innebär producentansvar?
Tack vare producentansvaret inom avfallshanteringen är återvinning effektivt och enkelt.
- Företag med producentansvar ansvarar för avfallshanteringen av sina produkter när de tas ur bruk.
- Tack vare producentansvaret kan konsumenterna återvinna avgiftsfritt.
- Målet är att förebygga uppkomsten av avfall och främja den cirkulära ekonomin.
Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräystä on parannettava
Suomi ei ole päässyt EU-lainsäädännön tavoitteeseen sähkö- ja elektroniikkalaiteromun (SER) keräyksessä. Jokainen voi osallistua keräysasteen parantamiseen, kertoo tuottajavastuun ryhmäpäällikkö Mika Heinonen tuottajavastuun maaliskuun uutiskirjeessä.
Suomi ei ole päässyt EU-lainsäädännön tavoitteiseen sähkö- ja elektroniikkalaiteromun (SER) keräyksessä. Keräysasteen tulisi olla vuosittain vähintään 65 % kolmena edellisenä vuotena markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keskimääräisestä painosta. Suomen keräysaste oli 55 % vuonna 2021 ja 49 % vuonna 2022. Euroopan komissio on antanut Suomelle virallisen huomautuksen asiasta ja aloittanut virallisen rikkomusmenettelyn Suomea kohtaan.
Miksi tavoite on tärkeä saavuttaa?
Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyksellä edistetään kiertotaloutta. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisältävät hyvin kierrätettävissä olevia materiaaleja kuten erilaisia metalleja. Lisäksi sähkö- ja elektroniikkalaitteet voivat sisältää kriittisiä raaka-aineita, ja keräysasteen parantamisella voidaan edistää myös näiden talteenottoa. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden epäasianmukaisella käsittelyllä voi olla haitallisia ympäristövaikutuksia.
Keräysastetavoitteen saavuttamatta jäämisellä voi olla myös taloudellisia seuraamuksia Suomelle. Euroopan komission käynnistämä rikkomusmenettely voi johtaa huomattaviin sakkomaksuihin, jos asia etenee rikkomuskanteena EU-tuomioistuimen käsiteltäväksi. Etukäteen on kuitenkin vaikea ennakoida, kuinka nopeasti rikkomusmenettely etenee.
Kaikki voivat osallistua keräysasteen parantamiseen
Tuottajavastuu koskee kaikkia kuluttajille sekä ammattikäyttöön tarkoitettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita, ellei niistä ole erikseen säädetty poikkeusta. Käytännössä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräyksen järjestämisestä Suomessa vastaavat tuottajayhteisöt. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräysasteen parantamiseksi tarvitaan kuitenkin koko jätehuoltoketjun yhteistyötä. Niin kuluttajat, yritykset kuin viranomaiset voivat omalla toiminnallaan edesauttaa keräysasteen saavuttamista. Alla on vinkkejä siihen, miten jokainen voi omalta osaltaan osallistua keräysasteen parantamiseen:
- Palauta sähkö- ja elektroniikkalaite SER-keräykseen: Sähkö- ja elektroniikkalaitteet eivät kuulu sekajätteeseen tai metallinkeräykseen. Esimerkiksi sähkögrilli, metallinen valaisin tai rosterinen ammattikeittiön kylmätiski ovat kokonaisuudessaan sähkö- ja elektroniikkalaitteita, vaikka ne ovatkin pääosin metallia.
- Palauta sähkö- ja elektroniikkalaite kokonaisena: Älä pura laitetta osiin ennen palauttamista keräykseen. Tilastoinnin kannalta on tärkeää, että laitteet palautetaan keräykseen vastaavina kuin ne on ostettu. Eri materiaalit tulevat asianmukaisesti käsitellyksi, vaikka laite palautetaan kokonaisena sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräykseen.
- Älä varastoi turhaan käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita: Ensisijaisesti on tärkeää vähentää syntyvän jätteen määrää. Mikäli sähkö- ja elektroniikkalaite kuitenkin poistetaan käytöstä, palauta se sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräykseen ilman turhaa varastointia. Sähkö- ja elektroniikkalaitteeseen kuuluvaksi ei katsota sen sisältämää akkua tai paristoa. Mikäli laitteen sisältämä akku tai paristo on irrotettavissa, palauta se akkujen ja paristojen keräykseen. Pahimmassa tapauksessa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sisälle jääneet akut ja paristot voivat aiheuttaa tulipaloriskin. Lisätietoja saat zombiakku-kampanjan sivuilta: zombiakku.fi
- Vältä harmaan talouden toimijat: Tuottajalla on ensisijainen oikeus järjestää vastuulleen kuuluvien käytöstä poistettujen tuotteiden jätehuolto. Palauta käytöstä poistetut sähkölaitteet sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisöjen kanssa yhteistyössä toimiville tahoille. Palauttamalla laitteen viralliseen keräykseen varmistat, että laite kierrätetään asianmukaisesti.
- Jaa tietoa: On tärkeää, että oikeista toimintatavoista viestivät niin tuottajayhteisöt, eri viranomaiset kuin jätteen kerääjät ja käsittelijät. Jokainen jätehuoltoketjun toimija voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että kerättävissä olevat sähkölaitteet ohjautuvat kokonaisina sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräykseen ja käsittelyyn.
Osallistu sinäkin talkoisiin keräysastetavoitteen saavuttamiseksi!
Mika Heinonen
Ryhmäpäällikkö
Pirkanmaan ELY-keskus
Jätelain tuottajavastuuvalvonta
Tietoa vastaanottopaikoista
Lähimmän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun aluekeräyspisteen voit tarkistaa osoitteesta:
Tämän lisäksi sähkö- ja elektroniikkalaitteita kerätään tietyin edellytyksin niitä myyvien jakelijoiden vähittäismyyntipisteissä. Mikäli yrityksesi haluaa palauttaa useita laitteita tai vain yrityskäyttöön tarkoitettuja laitteita, kysy lisätietoja ja ohjeita sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisöiltä.
Ohjeita sähkö- ja elektroniikkalaitteiden palauttamiseen:
- SER-kierrätys - mihin vanhan laitteen voi palauttaa? (serkierratys.fi)
- Tuottajavastuujätteiden vastaanottopaikat
Lue tuottajavastuun uutiskirje
Tilaa uutiskirje
- Publiceringsdatum
- 2025-03-06
Uppdaterad: 25.04.2025