Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Tuottajavastuujätteiden vastaanottopaikat

Voit viedä tuottajavastuun alaiset jätteet maksutta tuottajien ja tuottajayhteisöjen vastaanottopaikkoihin, joista ne toimitetaan kierrätykseen. Useimpien tuotteiden lähimmät vastaanottopaikat löydät osoitteesta kierratys.info.

Tuottajavastuu koskee seuraavia tuotteita – ethän heitä näitä sekajätteeseen:

  • Pienparistot ja -akut voi palauttaa maksutta niitä myyviin kauppoihin sekä useimmille jäteasemille. Muiden akkujen ja paristojen, kuten sähköisten liikkumisvälineiden ja ajoneuvoakkujen (lyijy) vastaanottopaikat:

  • Auton viimeisen omistajan on vietävä ajoneuvo viralliseen vastaanottopaikkaan. Virallisesta vastaanottopaikasta saa romutustodistuksen, joka takaa, että kaikki omistajan vastuut autosta päättyvät. Autopurkamo toimii yhteistoiminnassa tuottajan kanssa, jos sillä on voimassa oleva ympäristölupa sekä yhteistyösopimus tuottajayhteisön jonkun operaattorin kanssa. Operaattoreita ovat tällä hetkellä Kuusakoski Oy, Stena Recycling Oy, Eurajoen Romu Oy ja Kajaanin Romu Oy. Vastaanottopaikat:

  • Pakkausjätteitä kerätään Rinki Oy:n ekopisteissä sekä kuntien ylläpitämissä keräyspisteissä. Vastaanottopaikat:

  • Keräyspaperin, kuten sanomalehdet, aikakauslehdet ja mainoslehtiset, voi toimittaa keräyspaperin vastaanottopaikkoihin, joita on koko maassa yhteensä noin 7700. Vastaanottopaikat:

  • Vanhat renkaat voi jättää maksutta kaikkiin renkaita myyviin rengas- ja autokauppoihin, huoltoliikkeisiin ja korjaamoihin, kun tilalle ostetaan lajiltaan ja määrältään vastaavat uudet renkaat.

    Lisäksi renkaita voi viedä ilman uuden renkaan ostovelvoitetta Rengaskierrätyksen vastaanottopaikkoihin. Maksuton vastaanotto koskee vain vanteettomia renkaita. Vastaanottopaikat:

  • Kaikki alle 25 cm kokoiset sähkö- ja elektroniikkalaitteet voi palauttaa ilman uuden tuotteen ostovelvollisuutta laitteita myyviin kauppoihin (ei kuitenkaan alle 1000 m2 päivittäistavarakauppoihin tai muihin alle 200 m2 liikkeisiin). Isommat kotitalouksien sähkölaitteet voi palauttaa kauppaan maksutta, kun tilalle ostetaan uusi vastaava laite. Sähkö- ja elektroniikkalaitteille on myös valtakunnallinen ilmaisten vastaanottopaikkojen verkosto. Vastaanottopaikat:

  • Tiedot keräyspisteistä päivitetään sivustolle myöhemmin.

Päivitetty: 02.05.2024