Hyppää sisältöön

Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee 15 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

 

 

Tuottajavastuu on yksi kiertotalouden kivijaloista

Tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta. Tämän ansiosta kierrättäminen on tehokasta ja helppoa.​ Laitetaan yhdessä materiaalit talteen ja kiertoon!

Uutisia

Kannettavien akkujen ja paristojen keräystavoite saavutettiin – sähköistyminen näkyy kierrätyksessä

Akkujen ja paristojen keräys- ja kierrätystilastot vuodelta 2020 kertovat tuntuvasta muutoksesta akkujen ja paristojen määrissä. Kierrätys jatkuu vilkkaana.

Romuautojen osien uudelleenkäyttöä halutaan tehostaa – ELY-keskus teettää esiselvityksen tietoalustan käyttöönotosta

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on käynnistänyt yhteistyössä Kierivä Oy:n kanssa esiselvityksen romuajoneuvojen uudelleenkäytön edistämiseksi. Tammi-syyskuussa 2022 toteutettavassa selvityksessä arvioidaan, onko osien uudelleenkäyttöä edistävän tietopalvelun toteuttaminen mahdollista, ja pyritään tunnistamaan tietopalvelun vaikuttavuus, kustannukset ja sen edellyttämät säädöstarpeet.

Tuottajavastuun muutokset nyt kootusti verkossa

Uudistettu jätelaki sekä eri tuottajavastuualoihin liittyvät asetukset toivat mukanaan monia muutoksia tuottajavastuuseen. Kokosimme keskeiset tuottajavastuussa tapahtuneet muutokset yhteen osoitteeseen. Sivu täydentyy talven 2021-2022 aikana.

Pakkausten kierrätystä kiritetään, näin löydät lajitteluohjeet ja lähimmät kierrätyspisteet

Kierrättäminen on Suomessa tehokasta ja helppoa, sillä useiden tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollon järjestämisestä ja kustannuksista. Kierrätystavoitteet kiristyvät, joten nyt on aika huolehtia, että kaikki kierrätettävä materiaali otetaan talteen ja toimitetaan oikeaan kierrätyspisteeseen.

Jätehuollon tuottajavastuu laajeni kansainväliseen etäkauppaan – "Hyvä uutinen suomalaisille valmistajille ja maahantuojille"

Euroopassa luodaan parhaillaan yhtenäisempiä käytäntöjä kiertotalouden edistämiseksi. Yksi konkreettinen askel on valmistajia, maahantuojia ja pakkaajia koskevan tuottajavastuun laajeneminen kansainväliseen etäkauppaan koko EU-alueella. Jätehuollon kustannusten jakaminen ulkomaisten verkkokauppojen kanssa on hyvä uutinen suomalaisille yrityksille, jotka ovat tähän mennessä kustantaneet jätehuollon omasta pussistaan.

Uusi jäteasetus velvoittaa tehokkaampaan kierrätykseen

Valtioneuvosto on hyväksynyt uusia asetuksia, jotka ovat osa käynnissä olevaa laajaa jätealan asetusten uudistusta. Asetukset velvoittavat erilliskeräämään ja kierrättämään jätteet nykyistä tehokkaammin. Jätealan toimijoille, kuten jätteen tuottajille, tulee myös uusia jätekirjanpitoa ja -raportointia koskevia velvollisuuksia.

Kansainväliseen etäkauppaan tuli jätehuollon tuottajavastuu – etämyyjä, näin hoidat uuden velvollisuuden

Myykö yrityksesi tuotteita etäkaupalla suoraan käyttäjille toiseen maahan? Onko tuotteiden joukossa esimerkiksi akkuja, paristoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita tai muita tuottajavastuun piiriin kuuluvia tuotteita? Jos vastasit kyllä, jatka lukemista – kerromme, mitä on jätehuollon tuottajavastuu ja kuinka hoidat sen etämyyjänä.

Tuottajavastuussa olevien yritysten liityttävä vuoden loppuun mennessä tuottajayhteisöön

Kaikkien tuottajavastuussa olevin yritysten on hoidettava tuottajavastuu jatkossa liittymällä oman alansa tuottajayhteisöön. Tuottajayhteisö hoitaa käytöstä poistettujen tuotteiden keräyksen ja kierrätyksen sekä viranomaisraportoinnin yritysten puolesta. 19.7.2021 voimaan tullut jätelain muutos edellyttää yrityksiä liittymän tuottajayhteisöön viimeistään 31.12.2021.