Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Akku- ja paristotilastot

Suomen markkinoille toimitettiin vuonna 2022 kannettavia paristoja ja akkuja sellaisenaan tai laitteiden sisällä 3 738 tonnia ja niitä kerättiin kuluttajilta ja muilta toimijoilta yhteensä 1 904 tonnia. Valtioneuvoston asetuksen (520/2014) mukaan kannettavista akuista ja paristoista tulee kerätä vähintään 45 %. Suomi on saavuttanut kannettavien keräykselle asetetut tavoitteet joka vuosi.

Valtaosa akuista ja paristoista on edelleen lyijyakkuja, vaikka litiumakkujen määrä onkin noussut viime vuosina. Vuonna 2022 kierrätyslaitoksissa käsiteltiin 22 337 tonnia lyijyakkuja ja niiden kierrätystehokkuus oli noin 75 %. Nikkelikadmiumakkujen kierrätysmäärät ovat olleet suhteellisen pieniä. Vuonna 2022 kierrätyslaitoksissa käsiteltiin noin 126 tonnia nikkelikadmiumakkuja ja niiden kierrätystehokkuus oli 80 %.

Muiden akkujen ja paristojen kuten litiumakkujen, alkaliparistojen ja nikkelimetallihydridiakkujen kierrätystehokkuus täytti 50 % minimitavoitteen. Kierrätystehokkuus vastaa edellisien vuosien kierrätystehokkuutta.

Vaikka keräysasteet voivat vaikuttaa alhaisilta, ne eivät tarkoita sitä, että kaikki loput päätyisivät sekajätteeseen. Pieni osa toki päätyy, mutta osa kulkeutuu sähkölaitteiden mukana uudelleenkäyttöön ulkomaille. Keräysasteen laskentakaava ei myöskään huomioi sitä, että toisten akkujen elinikä on pidempi kuin toisten.
 

Päivitetty: 04.04.2024