Yhteisin pohjalaisvoimin kohti luontopositiivisia maakuntia - LUMO-ohjelman laadinta on käynnistynyt Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla

 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan liittojen kanssa käynnistämässä alueellisen luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman, eli LUMO-ohjelman, laadinta Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien alueelle. LUMO-ohjelma on yhteinen työkalu alueen toimijoille luontokadon hillitsemisessä.

Ajankohtaista

LUMO-ohjelman laadinnassa osallistetaan maakuntien toimijoita laajasti

Maakuntien toimijat ovat keskeisessä roolissa alueellisen LUMO-ohjelman valmistelussa. LUMO-ohjelma valmistellaan alueellisesta näkökulmasta hyödyntäen alueellista osaamista laajalla osallistamisella nettikyselyiden ja työpajojen avulla. LUMO-ohjelman sisältö ja tavoitteet muotoillaan osallistumisen tuloksien pohjalta.

Toimijakohtaiset nettikyselyt:

•    Yritykset - LINKKI
•    Maanviljelijät ja metsänomistajat (kysely julkaistaan huhtikuussa)
•    Osakaskunnat (kysely julkaistaan huhtikuussa)
•    Seurakunnat (kysely julkaistaan huhtikuussa)
•    Yhdistykset ja järjestöt (kysely julkaistaan huhtikuussa)
•    Avoin kysely yleisölle (kysely julkaistaan huhtikuussa)

Teemakohtaiset työpajat ja niiden aikataulu:

•    Vieraslajit (17.2)
•    Metsä- ja suoympäristöt (10.3)
•    Maatalousympäristöt ja perinnebiotoopit (28.3)
•    Rannikko ja saaristo (10.4)
•    Sisävedet (24.4)
•    Kaupunki- ja rakennettu ympäristö (8.5)
•    LUMO-keskittymät (20.5)
•    Toimenpidetyöpaja (18.6)

Teemakohtaisiin työpajoihin kutsutaan mukaan teemasta riippuen maakuntien keskeiset toimijat – mm. edunvalvontaorganisaatioita, kansalais- ja luonnonsuojelujärjestöjä sekä kuntien ja valtionhallinon asiantuntijoita. Mikäli sinulla on kysyttävää nettikyselyistä ja tai työpajoihin osallistumisesta, voit olla yhteydessä projektipäällikölle Robin Sjöblomille (yhteystiedot sivun lopussa).

​​​​​Luontokato on yksi meidän aikamme keskeisimmistä haasteista

Luontokato, eli luonnon monimuotoisuuden voimakas heikkeneminen, on maailmanlaajuinen ilmiö. Suomessa on arvioitu, että noin puolet luontotyypeistä ja jopa joka yhdeksäs laji ovat uhanalaisia. Merkittävimmät syyt luontokadolle Suomen olosuhteissa ovat muun muassa muuttuneet maankäyttötavat, avoimien alueiden sulkeutuminen ja metsäympäristöihin liittyvät muutokset.

Luonnon tilan heikentymisen pysäyttämiseksi ja kehityksen kääntämiseksi on laadittu biodiversiteettistrategioita ja -ohjelmia monella eri tasolla. Kansainvälisellä tasolla YK:n biodiversiteettisopimus ja EU:n biodiversiteettistrategia ohjaavat toimintaa ja Suomessa valmistellaan kansallista luonnon monimuotoisuusstrategiaa ja siihen liittyvää toimintaohjelmaa.

Kuva: Avoimien alueiden sulkeutuminen on yksi merkittävimmistä syistä luontokadolle Suomen olosuhteissa. Arvokkaisiin avoimiin alueisiin kuuluvat esimerkiksi perinnebiotoopit.

LUMO-ohjelma on työkalu luontokadon hillitsemisessä alueellisella tasolla

LUMO-ohjelma on alueen toimijoiden yhteinen työkalu luontokadon hillitsemisessä.  Siihen sisältyvät sekä strategiset linjaukset että konkreettinen suunnitelma toimenpiteistä. 

LUMO-ohjelman laadintaa raamittavat kansainväliset ja kansalliset sopimukset ja strategiat. Laatimisessa hyödynnetään myös alueen toimijoiden omia paikallisia tai alueellisia luonnon monimuotoisuuteen liittyviä suunnitelma ja ohjelmia. Suomen ympäristökeskuksen alueellinen selvitys luonnon monimuotoisuudesta antaa ajankohtaista tieteellistä taustaa LUMO-ohjelman laatimiselle.

Yhteistyössä on voimaa

LUMO-ohjelman laadintaa varten on perustettu alueellinen LUMO-yhteistyöryhmä, johon on kutsuttu mukaan edustajia kuntasektorilta, edunvalvontaorganisaatioilta, luonnonsuojeluyhdistyksiltä sekä muilta keskeisiltä toimijoilta. LUMO-yhteistyöryhmän avulla varmistetaan alueellinen ja paikallinen asiantuntemus, ja ryhmän päätavoite on luoda yhteinen tahtotila ja näkemys LUMO-ohjelman laadinnalle.

Laatimisprosessin aikana järjestetään useita teemakohtaisia työpajoja, joihin kutsutaan mukaan kattava osallistujajoukko laajalta kentältä. Työpajoissa työstetään yhteisvoimin LUMO-ohjelman tavoitteet ja sisältöä alueellisesta näkökulmasta. Työpajojen lisäksi luodaan myös nettikyselyitä laajalle kohdejoukolle ja yleisölle. Kaikilla on siten mahdollisuus tuoda esiin omia näkökulmia ja osallistua LUMO-ohjelman laadintaan.

Tavoitteena on laajalla osallistumisella saada eri toimijoita sitoutumaan LUMO-ohjelman toimenpanoon. Erilaisilla ja erikokoisilla toimilla luodaan yhdessä luontopositiivisia maakuntia!

LUMO-ohjelman Kick-off webinaari

LUMO-ohjelman Kick off -webinaari pidettiin marraskuun lopulla. Webinaarissa esiteltiin LUMO-ohjelma ja siihen liittyviä ajankohtaisia aiheita. Tilaisuuden aikana käsiteltiin mm. kansallinen luonnon monimuotoisuusstrategia ja siihen liittyvä kansainvälinen viitekehys, EU:n ennallistamisasetus ja Suomen ympäristökeskuksen alueellinen monimuotoisuustarkastelu.

Tilaisuuden materiaalit ja tallenteet löytyvät linkeistä:

Lisätietoja:

Robin Sjöblom
Projektipäällikkö – LUMO-ohjelma
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
0295 027 764

Päivitetty: 26.03.2025