Siltojen hoito

Kaikkiaan siltoja uusitaan tai peruskorjataan vuosittain 8–13 kpl. Peruskorjausten ja uusimisten painopiste säilyy 1950–1980-lukujen silloissa sekä huonokuntoisissa putkisilloissa. Ensisijaisesti korjataan pääteiden huonokuntoiset sillat. Suurin osa huonokuntoisista silloista sijaitsee kuitenkin pääasiassa vähäliikenteisellä tieverkolla, joten sillankorjaustoimenpiteet painottuvat sinne.

Merkittäviä vuonna 2022 toteutuvia sillankorjauksia ovat

  • Kolkin teräsristikkosilta Vähässäkyrössä 
  • Kainastonjoen teräsristikkosilta Kauhajoella

Urakat toteuttaa toteuttaa Oteran Oy ja työt alkoi huhtikuussa. Urakoiden hinta 750 000 euroa.

Toinen merkittävä urakkakokonaisuus on

  • Hundholmenin sillan uusiminen kantatie 67, Närpiö
  • Storbronin peruskorjaus ja vahventaminen valtatie 8, Kristiinankaupunki

Molemmat sillat ovat pullonkaulasiltoja eriloisraskaille kuljetuksille. Urakka on tällä hetkellä laskennassa.

Lisäksi ELY-keskus uusii noin 8 putkisiltaa (n. 1,2 miljoonaa euroa). Siltojen ylläpitourakassa toteutetaan myös siltojen korjauksia. Esimerkiksi Hällnäsin sillan kannen uusimisen ja korjaa siltojen vähäisiä vaurioita (0,5 M€).

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on yhteensä 1398 kpl siltoja, joista 77 kpl on huonokuntoisia ja 22 kpl erittäin huonokuntoisia. (katso kuva 10).

Kuva 12. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, huonokuntoiset sillat. Huonokuntoisia siltoja on tasaisesti Kristiinankaupungin-Seinäjoen- ja Kokkolan rajaamalla Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen läntisellä puoliskolla. Suurin osa näistä sijoittuu Närpiön-Kauhajoen-Seinäjoen ja Vaasan rajaamalle alueelle. Huonokuntoisia siltoja on myös muutamia Seinäjoki-Kokkola linjan itäpuolella. Erittäin huonokuntoisista silloista 7 sijoittuu Isojoki-Kauhajoki-Kurikka-Jalasjärvi alueille, 5 kpl Isokyrö-Seinäjoki-Kauhava, 5 kpl Maalahti-Vaasa-Vöyri, 4 kpl Pietarsaari-Pedersöre alueille ja 1 kpl Ähtärin alueelle.

Kuntoluokkien selitykset:

​​​​​Erittäin huonokuntoiset (kuntoluokka 1, kartalla punainen): Silta on jo niin huono, että se on välttämättä korjattava. Vaurioita on niin paljon, että pelkästään niiden kirjaaminen on työlästä. Silta on täydellisen peruskorjauksen tai jopa uusimisen tarpeessa.

Huonokuntoiset (kuntoluokka 2, kartalla keltainen): Useita selvästi havaittavia korjausta vaativia vaurioita. Erikoistarkastuksen tarve on ilmeinen. Laitettava korjausohjelmaan.

Siltojen kuntoluokat

Kuva 13. Kuntoluokkien 1 ja 2 luokan sillat vuosilta 2015-2021. Yhteensä huonokuntoiset sillat ovat lisääntyneet vuoden 2015 määrästä 59 kpl vuoden 2021 määrään 99 kpl. 

Lisää tietoa siltojen kunnossapidosta

Päivitetty: 02.06.2022