- Ympäristö
- Ympäristön tilan seuranta
- Ympäristönsuojelu
- Ympäristövaikutusten arviointi
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
- Muut ympäristönsuojelulain mukaiset päätökset
- Ympäristövahingoista ilmoittaminen
- Kaivannaistoiminnan ympäristöturvallisuus
- Luonnonsuojelu
- Alueiden käyttö ja rakentaminen
- Vesivarojen käyttö ja hoito
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
Levätilanne
ELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa. Sinileväseuranta on käynnissä vuosittain kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan torstaisin kesä-elokuussa.
Valtakunnallisen leväseurannan havainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan. Älypuhelimella havainnon voi ilmoittaa Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.
Valtakunnalliset leväkatsaukset 2022
Kuva: Riku Lumiaro / Ympäristöhallinnon kuvapankki.
Alueellista tietoa
Leväseuranta - Pohjois-Savo
Sinileväkukinta alkoi helteiden myötä myös Pohjois-Savossa (ajankohtainen levätilanne päivitetty 30.6.2022)
Pohjois-Savon sinilevätilanne heikkeni juhannukselta alkaneiden helteiden myötä selvästi: juhannusviikonloppuna ja kuluneen alkuviikon aikana sinileväesiintymiä on ilmoitettu useilta järviltä. Suurin osa kansalaisten havainnoista on tullut Kallavedeltä Kuopion edustalta, mutta yksittäisiä havaintoja on myös muilta maakunnan järviltä, kuten Suvasvedeltä, Kaavinjärveltä, Rikkavedeltä, Haukivedeltä ja Rasvangilta. Vesillä liikkumista ja mökkeilyä suosivat säät myös kasvattavat kansalaishavaintojen määrää, samalla kun suosivat sinilevien runsastumista.
Virallisen, viikoittain seurattavan havaintopaikkaverkoston paikoilla sinilevätilanne oli kuitenkin ajankohdalle tyypillinen eli havaintojen määrä vastasi ajankohdan keskimääräistä tilannetta pitkällä aikavälillä. Levätilanne tarkistettiin tiistain ja keskiviikon aikana yhteensä 28 rannalta ja pidempiaikaisen seurantaverkon paikoista vain kolmella (Onkivedellä, Siilinjärvessä sekä Siilinjärven Ahmolla) havaittiin niukasti sinilevää. Näiden lisäksi Rotarien havaintopaikoista kahdella (Kallavedellä ja Suvasvedellä) havaittiin nyös niukasti sinilevää. Vakioseurantapaikkojen levätilanne säilyi kesäkuun alkupuolen - aina käsillä olevan hellejakson alkuun asti - jopa poikkeuksellisen hyvänä, sillä seurannan neljän ensimmäisen viikon aikana ei tehty yhtään havaintoa leväkukinnoista. Myöskään yleisöhavaintoja ei kesäkuun alkupuolella tullut.
Helteinen sää, joka on lämmittänyt nopeasti myös järvien pintavesikerrosta, suosii sinilevien runsastumista ja on kasvattanut haitallisten sinilevien massaesiintymien eli ns. leväkukinnan todennäköisyyttä. Säätyypin säilyessä ennusteiden mukaan helteisenä myös tulevina päivinä, sinileväkukinnan todennäköisyys säilyy korkeana. Runsaat kukinnat ovat yleisimpiä rehevillä järvillä, mutta jonkin verran levähaittoja esiintyy joka kesä myös useilla hyväkuntoisina säilyneillä järvillä, kun olosuhteet suosivat sinilevien runsastumista.
Sinilevien vihreäksi värjäämää rantavettä tuulen alapuolisella Kuopion Ritoniemen hiekkarannalla Kallavedellä heinäkuun alussa viime kesänä (2.7.2021). Kuva: Antti Kanninen.
Pintavedet ovat lämmenneet nopeasti
Viimeksi kuluneen viikon helteinen ja tyynehkö sää on lämmittänyt pintavesiä nopeasti. Lämmin vesikerros järvien pintaosassa on kuitenkin edelleen melko ohut, joten tuulten sekoittaessa vesikerroksia, pintakerroksesta mitattu lämpötila vaihtelee edelleen nopeasti. Kallaveden mittauspaikalla käytiin parhaimmillaan jo 23 asteesssa, mutta hieman viileämmän ja tuulisen sään myötä mitattu lämpötila virallisella mittauspaikalla oli tippunut tänä aamuna 20,2 asteeseen. Ko. lämpötilakin on kuitenkin reilut kolmisen astetta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon yläpuolella. Pielaveden Säviällä lämpötila oli tänään 20,1 astetta, mikä on sekin vajaat kolme astetta keskiarvon yläpuolella. Helteiden jatkuessa veden lämpötila noussee edelleen jonkin verran.
Lisätietoa tämän hetken lämpötiloista ja muista vesiasioita löytyy vesi.fi -palvelussa.
- Vesi.fi (lämpötilatiedot kohdassa "Karttapalvelu" > Teema "Veden lämpötila")
- Esimerkiksi Kallaveden lämpötilatiedot vesi.fi -palvelussa
Pohjois-Savon leväseurannan havaintopaikat
Alkanut leväseurantakesä on järjestyksessään jo 25. Pohjois-Savon leväseurantaverkkoon kuuluu tänä vuonna 21 vakiohavaintopaikkaa, jotka on esitetty Järvi-meriwikissä (linkki alla). Joroisten kunta liittyi Pohjois-Savoon vuoden 2021 alusta ja kunnassa on kaksi leväseurannan vakiohavaintopaikkaa. Pitkään jatkuneiden vakioseurantapaikkojen lisäksi Rotarit tekevät viikottaisia havaintoja tämä kesänä kymmenellä havaintopaikalla ja Siilinjärven kunta kolmella havaintopaikalla. Yhteensä kesällä 2022 viikoittaisia havaintopaikkoja on Pohjois-Savossa näin ollen ennätykselliset 34 kappaletta.
Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset. Havainnoitsijat tarkistavat levätilanteen tiistaina tai keskiviikkona ja tiedot viedään Järvi-meriwiki-palveluun. Runsaista leväesiintymistä otetaan näyte levälajiston mikroskooppiseen määritykseen. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan kesä-elokuun aikana torstaisin klo 13 mennessä. Pohjois-Savon ELY-keskus julkaisee oman leväkatsauksensa tällä levätilanne-sivulla viikoittain sekä Twitter-viestinä ja yleensä kuun vaihteessa levätilannekoosteen tiedotteena. Poikkeuksellisista levätilanteista tiedotetaan lisäksi erikseen.
Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää
Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24h).
Sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa tyypillisesti vesien lämmetessä kohti loppukesää. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle tyynet ja lämpimät olosuhteet ovat otollisia, vaikka lämpötila ei yksin määrääkään sinileväkukintojen esiintymistä. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa. Alkukesän kukinnot ovat harvinaisempia, mutta niitäkin esiintyy, jos olosuhteet ovat suotuisat.
Omien havaintojen ilmoittaminen
Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.
-
Yksittäisen levähavainnon tallentaminen Järvi-meriwikiin (jarviwiki.fi)
-
Havaintojen tallentaminen Havaintolähetin avulla (jarviwiki.fi)
Lisätietoja Pohjois-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta kesällä 2022:
Pohjois-Savon ELY-keskus
Antti Kanninen, hydrobiologi (lomalla 18.7.-12.8.)
puh. 0295 026 801
Taina Hammar, limnologi
puh. 0295 026 782
- Muokkauspäivä
- 30.6.2022
Ota yhteyttä
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
- puhelin 0295 020 900
ma–pe klo 9–16 (pvm/mpm) - sähköposti ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi
- Huom.! 20.6.-12.8. klo 9-15