- Arbete
- Upphandling av arbetskrafts- och företagstjänster
- Lönegaranti
- Invandring
- Mottagande av flyktingar
- Kommunplatser och anvisande av flyktingar till en kommun
- Mottagande av kvotflyktingar
- Minderåriga som anlänt utan vårdnadshavare
- Ersättningar till kommuner och välfärdsområden
- Främjande av integration
- Integration.fi
- Partnerskapsprogrammet för integration
- Stödförintegration.fi
- ETNO – Delegationen för etniska relationer
- Arbets- och utbildningsrelaterad invandring - Talent Boost
- Internationell rekryteringsmodell och tjänster
- Riktlinjen för arbetstillstånd
- Uppehållstillstånd för företagare
- Utveckling av arbetslivet
- Kontinuerligt lärande
Kontinuerligt lärande
Med kontinuerligt lärande avses livslångt lärande som sträcker sig över olika livsområden. Kontinuerligt lärande är också ett omfattande fenomen som överskrider förvaltningsområdena. Kärnan i kontinuerligt lärande är att kompetens medför trygghet vid förändringar i arbetslivet, teknologin och världen. Vi behöver nya former av kunnande, uppdatering av kompetensen i arbetslivets olika skeden, individuella utbildningsvägar samt fungerande strukturer och stödtjänster. Allt detta är kontinuerligt lärande. NTM-centralerna stöder den regionala livskraften och främjar kontinuerligt lärande genom att koordinera samarbete inom utbildning och handledning samt nätverkssamarbete mellan aktörer i arbetslivet.
Under Sanna Marins regeringsperiod uppstod reformen av det kontinuerliga lärandet som har fört det kontinuerliga lärandet framåt. Målet med reformen är att främja möjligheterna för personer i arbetsför ålder att utveckla sin kompetens och förbättra tillgången på kompetent arbetskraft. I slutet av 2020 färdigställdes riktlinjerna för reformen av det kontinuerliga lärandet:
Riktlinjer för den parlamentariska reformen av det kontinuerliga lärandet (valtionneuvosto.fi)
Projektet som stödde inledandet av genomförandet av reformen av det kontinuerliga lärandet avslutades i början av 2023. I samband med detta publicerades 1.3.2023 en slutrapport (på finska) som beskriver genomförandet av reformen och fortsatta behov:
Yhdessä jatkuvaa oppimista uudistamassa : Jatkuvan oppimisen uudistus -hankkeen loppuraportti
En av de centrala åtgärderna i reformen av det kontinuerliga lärandet har varit inrättandet av Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (Skols). Servicecentret producerar, analyserar och sprider information om arbetslivets utbildningsbehov och möjligheter samt finansierar dessa.
Kontinuerligt lärande | Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (jotpa.fi)
Genomförandet av riktlinjerna för reformen av det kontinuerliga lärandet finansieras också med finansiering från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens. Finansieringen har riktats till utbildningar och verksamhet som stöder strukturomvandlingen, till utveckling av identifiering av kompetens, prognostisering och handledning samt till digitaliseringsprogrammet.
I samband med reformen av det kontinuerliga lärandet utvecklas en digital servicehelhet för kontinuerligt lärande (JOD), med hjälp av vilken man vill göra tjänster och information i anslutning till kontinuerligt lärande lättillgängliga för alla. Undervisnings- och kulturministeriet samt arbets- och näringsministeriet ansvarar tillsammans för utvecklingen av den digitala servicehelheten. Målet är att informationen om tjänster för kontinuerligt lärande och utkomsten under studietiden ska vara begriplig och hittas lätt och snabbt.
Riktlinjerna förs vidare också genom att förnya utbildningsutbudet. Man utvecklar små kompetenshelheter och skapar ett nationellt system för kompetensmärken för vuxnas grundläggande färdigheter. Man har också skapat verktyg och grundat nätverk för erfarenhetsutbyte i små och medelstora företag för att främja lärande i arbetslivet.
Digitala servicehelheten för kontinuerligt lärande (valtioneuvosto.fi)
Dessutom har man förbättrat studiemöjligheterna för arbetslösa, höjt inkomstgränserna för studiestödet och riktat arbetskraftsutbildningen till branscher med brist på arbetskraft och med beaktande av arbetsgivarnas kompetensbehov. Även serviceprocessen för arbetssökande har förnyats särskilt genom att effektivera servicen i det inledande skedet av jobbsökningen. Reformer av det kontinuerliga lärandet främjas också som en del av reformen av den sociala tryggheten och TYÖ2030-programmet.
Det är viktigt att arbetet med att utveckla det kontinuerliga lärandet slutförs som planerat under den nuvarande regeringsperioden. Vi behöver dock ytterligare åtgärder för att uppnå reformens mål. De ytterligare åtgärderna har summerats i slutsatserna i slutrapporten för projektet Reform av det kontinuerliga lärandet (på finska):
Yhdessä jatkuvaa oppimista uudistamassa : Jatkuvan oppimisen uudistus -hankkeen loppuraportti - Valto (valtioneuvosto.fi)
NTM-centralerna koordinerar nätverk för kontinuerligt lärande och producerar prognostiseringsinformation
NTM-centralernas ansvarspersoner för det kontinuerliga lärandet bildar ett riksomfattande nätverk. De samarbetar med läroanstalter, andra tjänsteproducenter, företag, kommunala aktörer, arbetskraftsmyndigheter och andra intressentgrupper. Syftet med verksamheten är att förbättra tillgången på kompetent arbetskraft och främja matchningen.
NTM-centralerna producerar prognostiseringsinformation om arbetskraften och kompetensbehoven tillsammans med och för samarbetspartners och kunder på ett sätt som gör att informationen direkt kan utnyttjas till exempel för att utveckla kunnandet, ordna utbildningar samt för att förbättra områdets näringsliv och livskraft.
NTM-centralerna och deras ansvarspersoner för det kontinuerliga lärandet samarbetar också med SKOLS, bland annat genom att kartlägga regionala utbildningsbehov och bedöma ansökningar om utbildningsprojekt som finansieras.
Om du vill diskutera helheten av kontinuerligt lärande eller utvecklingsidéer, tveka inte att ta kontakt med experten i kontinuerligt lärande i din region.
Regional information
Jatkuva oppiminen – Häme
Hämeen osaamisen ja ohjauksen ekosysteemi
Hämeessä jatkuvaa oppimista ja elinikäistä ohjausta koordinoidaan tiiviissä yhteistyössä oppilaitosten, muiden palveluntuottajien, yritysten, kunnallisten toimijoiden, TE-palvelujen ja muiden sidosryhmien kanssa.
Kahden maakunnan alueella näitä teemoja ja niihin liittyviä kehittämishaasteita ratkoo suuri joukko toimijoita. Toimijajoukossa on mukana eri viranomaisia, oppilaitoksia, erilaisia ohjaustyötä tekeviä tahoja, työllistymistä edistävien palveluiden palveluntuottajia sekä yrityksiä ja työnantajia. Nämä kaikki tahot muodostavat yhdessä Hämeen osaamisen ja ohjauksen ekosysteemin.
Asetimme Hämeen ELY-keskuksessa syksyllä 2020 Hämeen Osaamisen & Ohjauksen verkostolle koordinaatioryhmän. Koordinaatioryhmän tehtävänä on yhteensovittaa ekosysteemissä tehtävää työtä, tehostaa keskinäistä tiedonvälitystä sekä suunnata toimintaa yhteisesti määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti. Koordinaatioryhmän toiminnan keskeisiä haasteita ovat yritysten osaajapulaan vastaaminen, koulutuspalvelujen kehittäminen, tuki- ja ohjauspalveluiden kehittäminen ja alueellisen ennakoinnin kehittäminen. Toiminnallaan ryhmä edistää seuraavien jatkuvan oppimisen ja elinikäisen ohjauksen strategisten tavoitteiden toteutumista:
- osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa yritysten tarpeisiin koko Hämeen alueella
- tietoa, neuvontaa, ohjausta ja palveluita saatavilla oikea-aikaisesti ja vaivattomasti.
Ryhmän jäsenet toimivat tiedonvälittäjinä koordinaatioryhmän ja omien sidosryhmiensä välillä. Verkostoon ja koordinaatioryhmään ovat tervetulleita innostuneet, osaamisen ja ohjauksen teemojen parissa työskentelevät asiantuntijat.
Koordinaatioryhmän jäsenet:
- Avainsäätiö
- Forssan kaupunki
- Hyria Business -palvelut
- Hämeen ammattikorkeakoulu
- Hämeen ELY-keskus
- Hämeen kauppakamari
- Hämeen liitto
- Hämeen Setlementti ry
- Hämeen TE-toimisto
- Hämeen yrittäjät
- Hämeenlinnan kaupunki (Hämeenlinnan seudun kuntakokeilu)
- Jyränkölän Setlementti
- Kiipulan ammattiopisto
- Koulutuskeskus Salpaus
- Koulutuskuntayhtymä Tavastia
- LAB-ammattikorkeakoulu
- Lahden kaupunki
- Linnan Kehitys Oy
- Päijät-Hämeen liitto
- Päijät-Hämeen yrittäjät
- Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari
- Teknologiateollisuus ry
- Työttömien Keskusjärjestö ry
- ValmennusLehto Oy
Jos kiinnostuit toiminnastamme tai haluat osallistua yhteiseen kehittämiseen, ota yhteyttä!
Tea Roine, tea.roine(at)ely-keskus.fi (elinikäinen ohjaus ELO ja jatkuva oppiminen JAO)
Ajankohtaista
Hämeen Osaamisen & Ohjauksen verkosto jatkaa vuonna 2024 toimintaansa tunnistettujen kehittämis- ja yhteistyötarpeiden pohjalta.
Toiminnan keskiössä ovat
- koulutuspalveluiden kehittäminen
- ohjauspalveluiden kehittäminen
- yritysyhteistyön kehittäminen
- yhteinen ennakointitoiminta.
- Tilannekuva-työpajat
- Osaaminen näkyviin -kampanja 2023, 15.9.2023 (ely-keskus.fi)
- Jatkuva oppiminen TEM:n verkkosivuilla (tem.fi)
- Elinikäinen ohjaus TEM:n verkkosivuilla (tem.fi)
- Jatkuva oppiminen ja työllisyys JOTPA:n verkkosivuilla (jotpa.fi)
- Elinikäinen ohjaus (ely-keskus.fi)
- Elontila-tutkimus (hamk.fi)
- Senast ändrad
- 2024-07-01
Uppdaterad: 10.12.2024