Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Etelä-Savon järvien levätilanne edelleen maltillinen (Etelä-Savo)

Etelä-Savon seurantaverkkoon kuuluvista kohteista Puulan Ruovedenselällä lievä sinileväkukinta jatkuu jo viidettä viikkoa, mutta muilla kohteilla sinilevää ei tällä viikolla ole havaittu. Yleisöilmoituksia sinilevistä on tullut sekä Hirvensalmen että Pertunmaan puoleiselta Suonteelta, Savonlinnan Kulennoiselta sekä Mikkelin Ylimmäiseltä. Sään lämmetessä sinilevät voivat kuitenkin aktivoitua.

Etelä-Savon järvien levätilannetta seurataan säännöllisesti 17 järvikohteella ja havaintopaikat kuvaavat Etelä-Savon levätilannetta yleisellä tasolla.

Sinilevähavaintojen määrä on ajankohtaan nähden tyypillinen. Järvien pintalämpötila on alle 17 astetta Kyyveden ja Haukiveden Oravin mittauspisteillä, mikä on noin neljä astetta normaalia viileämpää. Sinilevät saattavat paikoin runsastua, mikäli lämpötilat kohoavat ennustetusti ensi viikolla.

Lievässä sinileväesiintymässä vedessä on havaittavissa vihertäviä hiutaleita tai tikkusia ja rannalle on voinut ajautua kapeita leväraitoja. Kuvan kaltaisia sinileväesiintymiä on havaittu paikoitellen Etelä-Savossa. Kuva: Liisa Muuri.

ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta vähintään kerran kuussa

Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia.

Valtakunnallinen leväkatsaus laaditaan ja julkaistaan viikoittain torstaisin 6.6.- 29.8.2019. Valtakunnallisen katsauksen tiedot perustuvat havaintoihin noin 250 jatkuvassa levätilanneseurannassa olevalta kohteelta.

Levät voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 tai 09 471 977 (24 h/vrk).

Linkit:

Lisätietoja:  

Vesistöasiantuntija Liisa Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 029, liisa.muuri(at)ely-keskus.fi

Johtava asiantuntija Pertti Manninen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 209, pertti.manninen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa