Producentansvar

Producentansvar inom avfallshanteringen gäller cirka 50 000 tillverkare, importörer och förpackare.

 

 

Tuottajavastuun muutokset nyt kootusti verkossa

Uudistettu jätelaki sekä eri tuottajavastuualoihin liittyvät asetukset toivat mukanaan monia muutoksia tuottajavastuuseen. Kokosimme keskeiset tuottajavastuussa tapahtuneet muutokset yhteen osoitteeseen. Sivu täydentyy talven 2021-2022 aikana.

Pakkausten kierrätystä kiritetään, näin löydät lajitteluohjeet ja lähimmät kierrätyspisteet

Kierrättäminen on Suomessa tehokasta ja helppoa, sillä useiden tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollon järjestämisestä ja kustannuksista. Kierrätystavoitteet kiristyvät, joten nyt on aika huolehtia, että kaikki kierrätettävä materiaali otetaan talteen ja toimitetaan oikeaan kierrätyspisteeseen.

Jätehuollon tuottajavastuu laajeni kansainväliseen etäkauppaan – "Hyvä uutinen suomalaisille valmistajille ja maahantuojille"

Euroopassa luodaan parhaillaan yhtenäisempiä käytäntöjä kiertotalouden edistämiseksi. Yksi konkreettinen askel on valmistajia, maahantuojia ja pakkaajia koskevan tuottajavastuun laajeneminen kansainväliseen etäkauppaan koko EU-alueella. Jätehuollon kustannusten jakaminen ulkomaisten verkkokauppojen kanssa on hyvä uutinen suomalaisille yrityksille, jotka ovat tähän mennessä kustantaneet jätehuollon omasta pussistaan.

Uusi jäteasetus velvoittaa tehokkaampaan kierrätykseen

Valtioneuvosto on hyväksynyt uusia asetuksia, jotka ovat osa käynnissä olevaa laajaa jätealan asetusten uudistusta. Asetukset velvoittavat erilliskeräämään ja kierrättämään jätteet nykyistä tehokkaammin. Jätealan toimijoille, kuten jätteen tuottajille, tulee myös uusia jätekirjanpitoa ja -raportointia koskevia velvollisuuksia.

Kansainväliseen etäkauppaan tuli jätehuollon tuottajavastuu – etämyyjä, näin hoidat uuden velvollisuuden

Myykö yrityksesi tuotteita etäkaupalla suoraan käyttäjille toiseen maahan? Onko tuotteiden joukossa esimerkiksi akkuja, paristoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita tai muita tuottajavastuun piiriin kuuluvia tuotteita? Jos vastasit kyllä, jatka lukemista – kerromme, mitä on jätehuollon tuottajavastuu ja kuinka hoidat sen etämyyjänä.

Tuottajavastuussa olevien yritysten liityttävä vuoden loppuun mennessä tuottajayhteisöön

Kaikkien tuottajavastuussa olevin yritysten on hoidettava tuottajavastuu jatkossa liittymällä oman alansa tuottajayhteisöön. Tuottajayhteisö hoitaa käytöstä poistettujen tuotteiden keräyksen ja kierrätyksen sekä viranomaisraportoinnin yritysten puolesta. 19.7.2021 voimaan tullut jätelain muutos edellyttää yrityksiä liittymän tuottajayhteisöön viimeistään 31.12.2021.

Tuottajavastuuiltapäivä Tampere-talossa ja verkossa 4.11.

Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta järjestää tuottajavastuuiltapäivän Tampere-talolla 4.11. kello 11 alkaen. Ohjelmassa on mielenkiintoisia puheenvuoroja tuottajavastuun tulevaisuudesta sekä roolista kiertotalouden vauhdittajana.

Tule meille töihin! Pirkanmaan ELY-keskukseen haetaan nyt kolmea tuottajavastuuvalvojaa

Pirkanmaan ELY-keskuksessa edistämme elinkeinoihin, liikenteeseen ja ympäristöön liittyviä valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä.

Kierrätyksen sankarit -verkkomateriaali opettaa lajittelua ja kierrätystä

Uusi Kierrätyksen sankarit -verkkosivusto on digitaalinen maailma, jossa opetellaan konkreettisesti jätteiden lajittelua, kierrätystä ja materiaalien jatkojalostusta.

Tuottajavastuussa olevia yrityksiä palvellaan nyt ELY-keskuksen verkkosivuilla – yrityksiä auttaa myös chatbot Tuuri

Yrityksiä palvellaan tuottajavastuuasioissa jatkossa ELY-keskuksen teemasivustolla osoitteessa ely-keskus.fi/tuottajavastuu. Chatbot Tuuri auttaa yritystä selvittämään, koskeeko sitä jätehuollon tuottajavastuu.

Uppdaterad: 25.03.2024