Dammsäkerhet
Det finns tusentals dammkonstruktioner i Finlands vattendrag. Cirka 450 dammar har klassificerats enligt dammsäkerhetslagen, eftersom dessa dammar kan orsaka fara i en olyckssituation.
Dammarna som klassificeras och skyldigheterna för dammägaren fastställs i dammsäkerhetslagen
och dammsäkerhetsförordningen. I klass 1 finns sådana dammar som vid en olycka medför fara för människoliv och fara för hälsan eller betydande fara för miljön eller egendom. Dammar i klass 2 kan vid olycka medföra fara för hälsan eller sådan fara för miljön eller egendom som är större än ringa. I klass 3 finns dammar som vid olycka endast kan medföra ringa fara.
Dammsäkerhetsguiden förtydligar och preciserar dammsäkerhetslagen och dammsäkerhetsförordningen
En dammsäkerhetsguide har utarbetats för att hjälpa dem som har att göra med dammar. Handboken behandlar både dammklasser och olika dammtyper. Dammarna kan vara dammar i vattendrag, översvämningsvallar och avfallsdammar. Avfallsdammar byggs för lagring av industrins avloppsslam eller andra material som beter sig flytande och till exempel gruvdammar är också avfallsdammar. Dammsäkerhetsguiden uppdateras enligt behov.
Datasystemet för dammsäkerhet innehåller uppgifter om alla klassificerade dammar i Finland
Uppgifterna om dammarna i datasystemet innehåller förutom lagstadgade uppgifter mycket annan väsentlig information samt bilder och kartor. Myndigheten och dammägaren har tillträde till systemet. Ägaren kan också bevilja till exempel en konsult rätt att granska uppgifterna om dammen i systemet. Datasystemet för dammsäkerhet definieras i dammsäkerhetslagen.
NTM-centralen i Kajanaland är riksomfattande dammsäkerhetsmyndighet
NTM-centralen i Kajanaland har till uppgift att övervaka att ägarna av dammar som klassificerats enligt dammsäkerhetslagen sköter sina skyldigheter. NTM-centralen i Kajanaland ansvarar också för den riksomfattande utvecklingen av dammsäkerheten samt för det internationella samarbetet. Den lokala NTM-centralen har ofta mer information om oklassificerade dammar.
Läs mer om dammsäkerheten:
Se även
Ta kontakt
- telefon: 0295 020 901, mån.–fre. klo 9–15, lna/mta
- e-post: [email protected]