Avaa chat-ikkuna

 

Att meddela om dikning

Vid torrläggning av jord leds vatten som orsakar skada eller problem bort från det valda markområdet, genom dikning, eller genom att rensa bäckar och huvuddiken eller förse dem med rör. Om andra än små dikningar ska meddelas till NTM-centralen i förväg.

Som små dikningar, då dikningen inte utförs på sura sulfatmarker eller på grundvattenområden, kan anses följande:

  • dikning i litet skogsstycke

  • att gräva ett dike för att torka en byggplats på egen mark

  • dikning i ett mindre åkerskifte

  • kompletteringsdikning i ett åkerskifte

  • täckningdikning i ett åkerskifte. Syftet med en dikningsansökan är att ge övervakningsmyndigheten möjlighet att bedöma om projektet behöver ett vattentillstånd eller en dikningsförrättning. Med ansökningsförfarande säkerställs att anmälaren får den information som behövs om tillståndsbehovet för dikning och handledning för att utföra åtgärderna så oskadligt som möjligt.

Gör så här

Ytterligare information om planering av dikning, frågor som ska beaktas och inlämnande av ansökan finns på webbsida Torrläggning av odlingsmark (vatten.fi). Hos NTM-centralen kan man vid behov fråga om en dikningsansökan behöver inlämnas.

Lämna in anmälan via den elektroniska tjänsten (Dikningsanmälan). Du kan också fyll i blanketten Ansökan om dikningsförrättning. Sänd in en ansökan och de dokument som krävs för den (anges i blanketten) som en bilaga till NTM-centralens allmänna elektroniska ärendeblankett till NTM-centralens registratur. En ansökan kan även skrivas ut och postas till NTM-centralens registratur.

För vem och på vilka villkor

I ansökan ska anges bland annat uppgifter om fåror som ska rensas och grävas, deras läge samt om dikningens inverkan på omgivningen.

Giltighetstid

Myndigheten ger utförliga anvisningar om arbete som kräver en ansökan och om ansökans giltighet.

Tutustu Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineistoon

Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa. Aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.

Lue lisää: