null Luomun suosio jatkaa kasvua (Kaakkois-Suomi)

Luomun suosio jatkaa kasvua (Kaakkois-Suomi)

  

Luomuviljelijöiden määrä kasvoi tänä vuonna Kaakkois-Suomessa yli 10 prosenttia. Luonnonmukaisen tuotannon aloitti 36 uutta tilaa. Tällä hetkellä alueellamme on luomutiloja 291, joista kotieläintiloja on 42. 

Luomutuotteiden kysyntä Suomessa on noussut yli kymmenen prosentin vuosivauhdilla ja luomutuotannon kannattavuus erityisesti viljatiloilla on parempi kuin tavanomaisessa tuotannossa. Nämä ovat tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet luomutuotannon kasvuun.

Luomun sopimusala nousi huimasti

Kaakkois-Suomessa luomutuotannon sopimusala nousi noin 3200 hehtaaria eli lähemmäs 20 % viime vuoteen verrattuna. Luomun kokonaispinta-ala alueellamme on tällä hetkellä noin 19 400 hehtaaria. Eniten viljellään nurmia sekä kauraa. Näiden lisäksi tulevat seosviljat, vehnä, muut kasvit sekä ohra ja ruis. Tärkeimmät puutarhakasvit luomussa ovat mustaherukka ja mansikka. Peruna ja muut puutarhakasvit kirittävät kannoilla. Puutarhakasvien kokonaispinta-ala on kuitenkin hyvin pieni verrattuna tärkeimpiin vilja- ja valkuaiskasveihin ja nurmiin.

Luomutilojen koko ja luomun viljelyala ovat maan keskiarvoa suurempia Kaakkois-Suomessa

Vuonna 2018 luomuviljellyn peltoalan määrä Suomessa on noin 290 000 hehtaaria eli joka kahdeksas suomalainen peltohehtaari kasvaa luomua. Koko maassa keskikokoisella luomutilalla on peltoa noin 58 hehtaaria. Kaakkois-Suomessa peltoa luomutilalla on keskimäärin noin 64 hehtaaria, joten luomutilojen keskikoko on maan keskiarvoa suurempi. Myös luonnonmukaisesti viljelty ala (14,2 %) on Kaakkois-Suomessa maan keskiarvoa (12,8 %) korkeampi.

Kotieläintuotannon osalta alueellamme on eniten luomunautatiloja (maito- ja liha) sekä luomulammastiloja. Näiden lisäksi on luomukananmunien tuotantoa, mehiläistaloutta sekä erikoisuutena luomubiisoneita.

Luomun tuotantotavat ympäristöystävällisiä

Luomutuotannossa käytettävät eloperäiset lannoitteet sekä luomutilojen viljelykiertoon kuuluva nurmi tekevät hyvää maan rakenteelle ja pieneliöstölle. Nämä omalta osaltaan parantavat maaperän hiilensidontakykyä. Luonnonmukaista tuotantotapaa voidaan pitää viljelysmaiden hiilensidonnan kannalta suunnannäyttäjänä.

Valtakunnallisena Suomen luonnon päivänä 25.8.2018 luomutilat avasivat ovensa kuluttajille. Avointen ovien päivään osallistui myös kaakkoissuomalaisia luomutiloja.

- Marjut Henttonen
  Asiantuntija