Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Tietoa, verkostoja ja uskoa tulevaan – Pohjois-Savon Yritysneuvojapäivä pitkästä aikaa livenä 8.11.2022 

Maakunnan yritysneuvojat kokoontuivat Kuopiossa tiistaina 8.11.2022. Yritysneuvojapäiviä on järjestetty Pohjois-Savossa jo vuodesta 2001 lähtien.

– Tavoitteena on ollut jakaa ajantasaista tietoa toinen toisellemme, jotta voimme kaikki neuvoa ja ohjata yrityksiä paremmin oikeiden palveluiden ääreen, tilaisuuden järjestäjä, yrityspalvelupäällikkö Jari Vitikainen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta taustoittaa. 

Yritysneuvojapäivä järjestettiin nyt kolmen vuoden tauon jälkeen live-tapahtumana. Tilaisuus herätti paljon mielenkiintoa, sillä paikan päälle saapui yli 80 osallistujaa ympäri maakuntaa.   

Kaikki tilaisuuteen osallistuneet yritysneuvojat hymyilevät ja näyttävät peukkua yhteiskuvassa.

Osaava työvoima ja palvelut puhuttivat 

Tilaisuuden avasi Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen va. johtaja Jan Blomberg. Puheenvuorossaan Blomberg nosti esille sen, että huolimatta heikentyneistä suhdannenäkymistä yritysten usko tulevaisuuteen ja alueen työllisyys on edelleen hyvällä tasolla. Huoli huomisesta on kuitenkin kasvussa. 

– Toimintaympäristön suurten muutosten keskellä on tärkeää, että yrityksille on tarjolla tukea ja apua erilaisiin tilanteisiin. Pohjois-Savossa on helppokäyttöiset ja luotettavat yrityspalvelut ja asiakaslähtöiset yritysneuvojat. Tämä päivä on tärkeä, jotta erinomainen yhteistyömme toimijoiden välillä jatkuu, Blomberg korosti puheessaan. 

Päivän aikana useassa esityksessä nousivat esiin osaavan työvoiman tarve ja siihen liittyvät palvelut. Mielenkiintoa herättivät myös erityisesti eri rahoituspalveluiden tilannekatsaukset sekä yritysten kehittämispalveluiden käytännön esimerkit. Alueellisissa katsauksissa tarjoiltiin ajantasaista tietoa Kuopion, Varkauden, Iisalmen ja Savogrow-alueen kehitysnäkymistä. 

– Uusien ohjelmakausien käynnistyminen niin yritysrahoituksessa kuin maaseuturahoituksessa tuo selkeää tarvetta yritysneuvojien tiiviimmälle yhteistyölle myös jatkossa, Vitikainen tiivistää.  

Yrityspalvelut yrittäjän näkökulmasta  

Asiakasnäkemystä päivään toi Pettersteel Oy:n yrittäjä Petteri Heimonen. Puheenvuorossaan Heimonen jakoi kokemuksiaan yrityspalveluista. Heimosen vuonna 2008 perustama yritys on rakennuspeltialan uudistaja, joka on merkittävästi investoinut viime vuosina uusiin laitteisiin ja teknologiaan. Yritys työllistää tällä hetkellä yli 60 alan ammattilaista. 

Yrityspalvelut ovat tulleet yrittäjälle vuosien saatossa tutuksi. Ensimmäisestä rahoitushakemuksesta tuli aikoinaan hylkäävä, hyvin perusteltu päätös.  

– Vuoropuhelu rahoittajan kanssa on ollut yksi tärkeimmistä opeistamme. Kannattaa myös osallistua yrittäjäjärjestöjen ja kauppakamarin tilaisuuksiin ja koulutuksiin, joissa verkottuu ja tulee tutuksi muiden yrittäjien, konsulttien ja usein myös rahoittajien kanssa. Henkilökohtainen kontakti on tärkeää ja helpottaa tiedon etsimisessä, Heimonen pohtii.

Heimonen on ollut tyytyväinen ELY-keskuksen rahoitushakuprosessiin. Palvelu on ollut neuvovaa, mutkatonta, ohjaavaa ja mahdollistavaa. Hakuprosessi haastaa myös tarkastelemaan omaa strategiaa. Hän on myös kokenut yrityskohtaisen asiantuntijan pysyvyyden erittäin hyvänä asiana. 

– Hakalan Kaisa ELY-keskuksesta on ollut meillä vuosia yhteyshenkilö. Hän tuntee niin tarkoin meidän tarinan, eikä aina tarvitse siis aloittaa alusta. Hän on tarkka ja hoitaa omat tehtävät niin kuin kuuluukin, mutta hän on myös ihmisläheinen. 

Entä miten tuemme yrityksiä, jotka eivät vielä tunne yrityspalveluja? 

Vastauksessaan Heimonen korostaa verkottumisen merkitystä. Olisi hyvä tunnistaa yrityksiä, jotka eivät ole mukana tilaisuuksissa ja kannustaa heitä mukaan vaikka henkilökohtaisella kutsulla. 

– Uskon, että meillä voisi olla enemmänkin kasvuyrityksiä. Kannustankin yrityksiä kasvamaan ja hankkimaan riittävästi tietoa. Yrittäjän ei tarvitse osata aina kaikkea itse. Kannattaa olla nöyrä ja avoin sille, että joku tietää tämän asian paremmin kuin itse, Heimonen rohkaisee. 

Yrittäjä Petteri Heimonen yleisön edessä mikki kädessä, taustalla yritysesitys-dia.

 

Tilaa Yritysviesti 

Tahtoisitko ajankohtaista tietoa yritysrahoituksesta ja -palveluista? Tilaa Pohjois-Savon Yritysviesti suoraan sähköpostiisi uutiskirjeen tilauslinkistä (viestitys.fi)