Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Tutustu talenttiin - Demolan malli taipuu työvoimakoulutukseen (Pirkanmaa)

Useaan kertaan palkittua, lähes 20 maahan vietyä Demola-innovointimallia sovelletaan tänä kesänä kansainvälisten osaajien työvoimakoulutuksessa Tampereella. Koulutuksen rahoittaa Pirkanmaan ELY-keskus ja sen toteuttaa Pirkanmaan TE-toimisto.

Kesäkuussa aloitettuun kokeiluun valittiin 25 korkeasti koulutettua työtöntä työnhakijaa.

– Demolalla on pitkä kokemus kulttuuritaustoiltaan erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta. Uskomme, että malli soveltuu työvoimakoulutukseen hyvin, koska henkilöt saavat osaamistaan yritysten tietoon perinteiseen työnhakuun verrattuna uudella tavalla, sanoo johtaja Jarmo Tuominiemi Demola Globalista.

Demolan mallissa koulutettavat paneutuvat yhteiskunnallisesti tärkeisiin teemoihin ja etsivät ratkaisuja niiden sisältämiin haasteisiin. Mukaan on valittu Pirkanmaalla ajankohtaisia aiheita, kuten kiertotalous, etätyöskentely, uuden teknologian mahdollisuudet sekä haasteet Tampereen seudun matkailussa.

– Työtapa on monitieteinen. Tavoitteena on luoda konkreettisia tulevaisuuskuvia ja ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin. Koulutettavat pyrkivät prosessin aikana osallistamaan yrityksiä kehitystyöhön, jolloin he voivat osoittaa niille taitojaan ja osaamistaan konkreettisesti.

Tiimien työskentely innovaatiohaasteiden parissa kestää kahdeksan viikkoa. Oikeudet tuloksena syntyviin ratkaisuihin kuuluvat koulutettaville. He voivat jatkojalostaa niitä haluamallaan tavalla yritysten kanssa tai kehittää niiden pohjalta omaa yritystoimintaa.

Ilmassa odotusta ja innostuksen paloa

Koulutusryhmässä on korkeasti koulutettuja henkilöitä tohtoreita myöten, äskettäin valmistuneita ja pitemmän aikaa työtä etsineitä henkilöitä. Vanhimmat ovat syntyneet 1960-luvulla, nuorimmat 1990-luvulla.

– Hakemuksia lukiessani mietin, miten noin lahjakkaita ja taitavia ihmisiä voi olla työttöminä.

– Valittujen odotukset ovat korkealla, heidän innostuksensa palo motivoi meitä kouluttajiakin. Yhdessä tekeminen eri taustoista tulevien ihmisten kanssa voi synnyttää globaaleja ratkaisuja. On kiinnostavaa nähdä, mihin päädymme teemojen käsittelyssä, minkälaista ymmärrystä matkan varrella syntyy ja mitä henkilöt oppivat omista taidoistaan, Tuominiemi sanoo.

Opiskelijoita Teams-palaverissa Demolan koulutuksessa.

Kuvassa ylhäällä vasemmalla hymyilevä Demola Globalin kouluttaja Heini-Marja Rintaniemi ja pikkukuvassa alhaalla Jarmo Tuominiemi motivoituivat Demola Future Expert -koulutusryhmänsä innostuksen palosta.

Koulutusten painotus verkostoissa

– Demola on meille uusi kumppani, ja seuraamme toteutusta kiinnostuneina. Koulutuksen jälkeen kokemukset kartoitetaan ja osallistujia ohjataan urasuunnitelmien mukaisiin yrittäjyys- ja muihin palveluihin, sanoo kansainvälisen rekrytoinnin asiantuntija Noora Luomaranta TE-palveluista.

Kansainvälisen rekrytoinnin ja työvoimakoulutuksen mallit ovat Luomarannan mukaan muutoksessa. Kansainvälisen rekrytoinnin mallia kehitetään yritysten kansainvälistymistä ja monimuotoisuutta painottavan Talent Boost -toimenpideohjelman mukaisesti.

Demola-projektista voi kehittyä Luomarannan mukaan uusi kansainvälisten osaajien koulutusmalli, jossa TE-toimisto julkisena palveluna toimii kontaktien rakentajana osapuolten kesken.

– Kansainvälisessä rekrytoinnissa ja osaavan työvoiman hankinnassa yritysten tukena toimii moniammatillinen julkinen verkosto, johon kuuluvat TE-palvelujen lisäksi muun muassa Team Finland ja International Hub Tampere, hän lisää.

Lisätiedot

Tämä julkaisu on osa Tutustu talenttiin -juttusarjaa, jossa kerrotaan Pirkanmaan ELY-keskuksen ja TE-toimiston uusista työvoimakoulutuksista, joiden teemana on kansainvälisyys. Tutustu myös sarjan ensimmäiseen julkaisuun: Tutustu talenttiin - Uusia keinoja työvoiman saatavuuden parantamiseksi. Voit tutustua tarkemmin maahanmuuttajien rekrytoimiseen Kotona Suomessa -hankkeen selvityksen kautta: Selvitys maahanmuuttajien rekrytoimisesta.

Demola Global

Team Finland

Talent Boost -toimenpideohjelma

International Hub Tampere

Lisätietoja aiheesta saat:

Pirkanmaan ELY-keskus, koulutusasiantuntija Urpo Salkoaho, puh. 0295 036 097, [email protected] ja

Pirkanmaan TE-toimisto, kansainvälisen rekrytoinnin asiantuntija Noora Luomaranta, puh. 0295 045 741, [email protected].