- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2017
Den riksomfattande avloppsvattenveckan sporrar fastighetsägare att se över avloppsvattensystemen
Under den riksomfattande avloppsvattenveckan den 24–30 april uppmanas fastighetsägare på glesbygden att se över sina avloppsvattensystem och planera hur de kan sättas i skick. Glesbygdens avloppsvatten är, näst efter belastningen från jordbruket, den största källan till fosforbelastningen i vattendragen.
Effektiv rening höjer fastighetens värde
Vatten- och avloppslösningarna på fastigheten har också stor betydelse vid fastighetsaffärer. När vatten- och avloppsförsörjningen fungerar som den ska förkortas försäljningstiden samtidigt som de potentiella köparna blir fler och försäljningspriset kan hållas på högre nivå.
Hur ska man gå till väga?
Om fastighetsägaren inte vet huruvida avloppsvattensystemet uppfyller kraven eller inte, är det en god idé att med hjälp av en avloppsvattenrådgivare eller någon annan sakkunnig uppdatera redogörelsen för fastighetens avloppsvattensystem.
Om systemet måste förnyas, lönar det sig först att fråga kommunens byggnads- eller miljötillsyn om området inom de närmaste åren kommer att anslutas till avloppsnätet. Om anslutning till avloppsnätet inte är möjlig, kan man utreda möjligheten att behandla avloppsvattnet tillsammans med en granne.
Alla uppmanas bidra, men vem omfattas av lagens krav?
Alla närliggande vattendrag gagnas av att avloppsvattnet behandlas på bästa möjliga sätt. I den ändring av miljöskyddslagen som trädde i kraft i april 217 mildrades dock lagstiftningen om behandling av avloppsvatten i glesbygden. Enligt lagen ska avloppsvattensystemet iståndsättas senast den 31 oktober 2019 i alla de fastigheter som ligger på högst 100 meters avstånd från ett vattendrag eller i ett grundvattenområde som lämpar sig för vattenförsörjning.
På andra fastigheter, dvs. sådana som ligger på torra land, måste avloppsvattensystemet sättas i skick först när det görs någon annan större reparation på fastigheten.
Läs mera:
- Publiceringsdatum
- 2017-04-24