Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Raition kyläyhdistys ry sai kiitosta Säpilän riippusillan kunnostamisesta Kokemäellä (Satakunta, Varsinais-Suomi)

Järjestyksessään kolmas Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinto luovutettiin 18.9.2020 Raition kyläyhdistykselle.

Säpilän riippusilta, joka kunnostettiin uuteen uskoon keväällä 2019.

Säpilän riippusilta kunnostettiin uuteen uskoon keväällä 2019. Kuva: Meri-Tuuli Suorsa.

Raition kyläyhdistys ry on perustettu 1984 ja virallisesti se on rekisteröitynyt 2018. Yhtenä yhdistyksen tarkoituksena on ollut palauttaa vuonna 1950 rakennettu Säpilän Riippusilta käyttökuntoiseksi. Vuonna 2017 silta asetettiin käyttökieltoon ja suljettiin huonokuntoisena. Vuonna 2018 Raition kyläyhdistys vuokrasi sillan Kokemäen kaupungilta ja aloitti kunnostustyön. Vappuna 2019 juhlittiin kokonaan kunnostetun sillan avajaisia. Sillan uudelleen avaamisen mahdollistivat uuttera talkootyö, sekä saadut lahjoitukset, jotka osoittivat sillan olevan tärkeä osa Kokemäen kulttuurimaisemaa. Raition kyläyhdistyksen toiminta on hieno esimerkki yhteisöllisyyden ja talkootyön merkityksestä kulttuuriympäristön hoidossa. Silta on merkittävä sekä maisemallisesti että virkistyksen ja ulkoilun kannalta. Suosittu riippusillan lenkki kulkee Risteen ja Kynsikankaan harjun kautta.

Nyt kolmatta kertaa jaettavan Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinnon tarkoituksena on rohkaista ja innostaa alueen kuntia, yhteisöjä ja yksityisiä kansalaisia vaalimaan omaa kulttuuriympäristöään. Palkinto voidaan myöntää laaja-alaiselle kulttuuriympäristön hyväksi tehtävälle työlle tai yksittäisen rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot säilyttävälle kunnostustyölle. Olennaista on, että teko voi toimia mallina ja esimerkkinä muille.

Kulttuuriympäristöteko -palkinto ojennettiin Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmälle.

Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä palkitsi Raition kyläyhdistyksen esimerkillisestä yhteistyöstä kulttuuriympäristön säilymiseksi. Työryhmä myös testasi siltaa. Kuvat: Meri-Tuuli Suorsa.

Kulttuuriympäristöteko -palkinnon jakaa Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä. Runsaat 20 vuotta toimineen työryhmän on nimennyt Varsinais-Suomen ELY-keskus ja vastaava alueellinen ryhmä toimii Suomen kaikissa maakunnissa. Siinä ovat edustettuina Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten ohella Satakuntaliitto, Satakunnan Museo, Turun yliopisto, Metsähallitus, ProAgria Länsi-Suomi /Maa- ja kotitalousnaiset ja muutamat alueen kunnat. Ryhmän tehtävänä on edistää ja ohjata maakunnassa tehtävää kulttuuriympäristötyötä sekä lisätä yhteistyötä ja tiedonkulkua toimijoiden kesken.

Lisätietoja:

rakennustutkija, Liisa Nummelin, Satakunnan Museo, [email protected], p. 044 701 1077

ylitarkastaja Kirsti Virkki, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p.0295 022 525
tarkastaja Mia Puotunen, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p.0295 022 912

[email protected]