Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Sinilevähavainnot runsastuneet Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Viikolla 24 havaittiin vähän sinilevää Sastamalan Houhajärvessä, Virroilla Vähä Valkeajärvessä, Valkeakoskella Sääksmäen siltojen kohdalla Vanajavedessä, Pyhäjärvessä Kranstolpan uimarannassa Pirkkalassa, Lempäälän Kirkkojärven Lempoisten uimalassa ja Vesilahden kirkonkylän rannassa. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia enemmän.

Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Lämmin ja tyyni sää mahdollistaa laajojen sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Tampereen uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Uimarannoilla käydään tarkistamassa tilanne kerran viikossa ja uimapaikoilla kerran kahdessa viikossa, yleensä maanantaisin. Lisäksi uimarantojen ja uimapaikkojen rantasiistijät sekä Pyynikin uimarannan hengenpelastajat päivittävät leväpalvelua. Havaintoja tulee myös yksityisiltä henkilöiltä.

Jos rannalla havaitaan sinilevää, rannan sijaintipallukka kartalla on keltainen (vähän levää) tai punainen (paljon levää). Jos levää ei havaittu, pallukan väri on vihreä. Myös rannalle laitetaan aina varoituskyltti, jos levää on havaittu.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus: ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:

Levähavaintopaikat ja levätilanne Pirkanmaalla

Leväarkisto

Havaintolähetti


Alueellista tietoa