Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Sinilevähavainnot lisääntyneet rannikolla, sisävesillä tilanne edelleen rauhallinen (Pohjalaismaakunnat)

Sinilevää on viikolla 29 havaittu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen virallisista havaintopaikoista Alajärvellä, missä runsas leväkukinta jatkui viime viikosta. Muuten sisävesiltä ei ole raportoitu sinileväkukinnasta. Rannikkoalueilla sen sijaan havainnot ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja sinilevästä on tullut Korsnäsin Bergöfjärdeniltä, Närpiön Pjelxfjärdeniltä ja Vaasan Korshamnsfjärdeniltä. Mustasaaren Kastbälgenillä havaittiin erittäin runsasta kukintaa.

Sinilevätilanne saattaa muuttua nopeasti riippuen sääolosuhteista.  Lämmin, aurinkoinen ja tyyni ilma on sinilevälle suotuisa. Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja sinileväkukintoja voi esiintyä myös muilla kuin yllä mainituilla alueilla. Leväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa levätilannetta 27 virallisella havaintopaikalla Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. Havaintoja voi myös tallentaa itse Järvi-Meriwikiin www.jarviwiki.fi.

Lisätietoja:

  • Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelin: 0295 027 990
  • Järvi-Meriwiki: www.jarviwiki.fi

Alueellista tietoa