Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Pohjois-Savossa maatalouden investointitukea ei riitä kaikille hakijoille (Pohjois-Savo)

Maatalouden investointituen haku jatkuu Pohjois-Savossa vilkkaana. Investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen syksyn hakukierroksilla yhteensä 62 kappaletta. Osaan rahoituskelpoisista hakemuksista joudutaan tekemään kielteinen päätös, joka johtuu avustusvarojen vähyydestä.

- Kielteisten, mutta rahoituskelpoisten investointitukipäätöksen saaneet hakijat voivat kuitenkin hakea tukea uudelleen seuraavalla tukijaksolla, joka päättyy 15.1.2020, kertoo maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. 

Avustusvarojen lisäksi Pohjois-Savossa on vajausta investointien korkotukilaina- sekä valtiontakausvaroista. Varojen niukkuus on tänä syksynä viivästyttänyt myös hakemusten käsittelyä. Tilanne on valtaosassa Suomea sama, maatalouden investointeihin on haettu tukia tämän vuoden aikana niin paljon, että osaan nyt käsittelyssä olevista hakemuksista joudutaan tekemään kielteinen avustuspäätös.

Pohjois-Savossa eniten avustusta haettiin lypsy- ja nautakarjatalouden rakentamishankkeisiin, joita jätettiin yhteensä 18 kappaletta, yhteensä 5,4 miljoonalla eurolla. Syksyn hakemuksiin tukipäätökset tullaan tekemään 31.12.2019 mennessä.

Syksyn hakukierroksilla avustusta haettiin lisäksi

  • kasvihuonetuotannon investointeihin 4 kappaletta
  • energiatuotannon rakentamiseen 5 kappaletta
  • ympäristön tilaa ja työympäristöä parantaviin hankkeisiin, 14 kappaletta
  • eläinten hyvinvoinnin ja tuotantohygienian edistämiseen 4 kappaletta
  • salaojituksiin 9 kappaletta
  • kuivaamon rakentamiseen, mehiläistalouden investointiin ja maataloustuotteiden myyntikunnostukseen.

Haettujen investointitukihankkeiden kustannusarvio on yhteensä 19,8 miljoonaa euroa ja haettu avustus 6,4 miljoonaa euroa. Viime vuoden vastaavilla jaksoilla hakemuksia saapui 68 kappaletta ja avustusta haettiin 3,9 miljoonaa euroa.

Nuorten viljelijöiden aloitustukea haettu eniten lypsykarjatiloille

Nuorten viljelijöiden aloitustukia on tänä vuonna myönnetty Pohjois-Savossa 19 kappaletta. Vireillä on vielä 9 aloitushakemusta. Eniten aloitustukia on haettu lypsykarjatiloille, yhteensä 16 kappaletta.  Myös marja-, lihakarja- sekä kasvinviljelytiloille on haettu avustusta tilanpidon aloittamiseen. Viime vuonna aloitustukia myönnettiin 35 kappaletta.

Vuoden 2019 neljäs maatilojen investointitukien tukijakso päättyi 15.10.2019.   
Päätökset investointihakemuksille tehdään Pohjois-Savon ELY-keskuksessa 31.12.2019 mennessä.  
Tukijaksoja on vuodessa yhteensä neljä: 16.10.-15.1., 16.1.-15.3., 16.3.-15.8. ja 16.8.-15.10.

Lisätietoja

Pohjois-Savon ELY-keskus, maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo, juha.ikaheimo(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 010 


Alueellista tietoa