Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Kesän ensimmäiset sinilevähavainnot Pohjois-Savossa juhannusviikolla (Pohjois-Savo)

Pohjois-Savon sinilevätilanne on vielä erittäin maltillinen. Valtakunnallisen leväseurannan kolmannella viikolla saatiin kesän ensimmäiset sinilevähavainnot Pohjois-Savon alueelta. Juhannusviikolla viikoittaisen leväseurannan paikoista Lapinlahden Onkivedellä havaittiin hieman sinilevää. Lisäksi kansalaiset ovat tallentaneet Järviwikiin joitakin levähavaintoja. Viime viikon loppupuolella Unnukalla ja Pielavedellä on havaittu hieman levää, sekä Tervon Tallusjärvellä runsaasti levää. Tällä viikolla saatiin myös levänäyte Kuopion Kuttajärveltä, jossa oli havaittu erittäin runsaasti levää viime lauantaina. Kukinnan aiheuttajaksi paljastui Dolichospermum lemmermannii- sinilevä, joka on yksi tyypillisistä alkukesän kukintojen muodostajista.

Lämpimien säiden johdosta vesien pintalämpötilat ovat nousseet tavanomaista korkeammiksi, mikä edesauttaa sinileväkukintojen muodostumista. Kallaveden pintalämpötila oli keskiviikkona 16,5 °C, mikä on 1,9 °C ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi ja Pielaveden Säviän 18,8 °C, mikä on 3,7 °C ajankohdan keskiarvoa korkeampi. Sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa tyypillisesti vesien lämmetessä kohti loppukesää. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle tyynet ja lämpimät olosuhteet ovat otollisia, vaikka lämpötila ei yksin määrääkään sinileväkukintojen esiintymistä. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa.


Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää

Sinilevät tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.  Sinilevät kuuluvat kuitenkin myös järviemme luonnolliseen eliöstöön eikä tilanne ole hälyttävä, jos rantaan on ajautunut vähän levää tai muutoin kirkkaassa vedessä on harvakseltaan tikkumaisia tai ryynimäisiä hiukkasia. Lasten ja koirien uintia sinileväalueilla tulisi kuitenkin valvoa tai rajoittaa. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.

Omien havaintojen ilmoittaminen

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Yksittäisen levähavainnon tallentaminen Järvi-meriwikiin

Havaintojen tallentaminen Havaintolähetin avulla

Lisätietoja

Pohjois-Savon ELY-keskus
Harjoittelija Kirsikka Kinnunen, puh. 0295 026 004, kirsikka.kinnunen(at)ely-keskus.fi
Hydrobiologi Antti Kanninen, puh. 0295 026 801, antti.kanninen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa