Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Etelä-Karjalan hajajätevesineuvontahanke päättyi (Kaakkois-Suomi)

Tunnelmakuvia neuvojan arjesta

Tiia kertoo kesän kokemuksista: 'Jätevesineuvojan työ on ollut monipuolista ja neuvontapäiviä on ollut paljon erilaisia. On menty sateessa ja paisteessa. Välillä asiat on käyty läpi napakasti ja asialähtöisesti. Joskus taas on asiakkaiden kanssa kahviteltu, paisteltu makkaraa tai neuvoja kutsuttu yhteiseen päivällispöytään ja näiden lomassa rupateltu kaikkea jätevesiasioiden vierestäkin. Pääsääntöisesti asiakkaille on jäänyt hyvä kuva siitä pitääkö jotain tehdä kiinteistöllä ja miten asiassa edetä. Tähän on avuksi jätetty myös aina materiaalia. Neuvonnan haasteisiin on kuulunut taukopaikkojen ja vessapaikkojen löytyminen maastossa, auton kanssa liikkuminen pikkuruisilla ja ahtailla mökkiteillä sekä välillä asiakkaat, jotka eivät ole olleet juuri kiinnostuneita jätevesienkäsittelystä. Onneksi yleensä vain asia on aiheuttanut negatiivisia tunteita eikä niinkään itse neuvonta. Toki myös 3300 asiakkaan joukkoon on mahtunut myös sellaisia asiakkaita, jotka eivät ole kokeneet neuvontakäyntiä hyväksi. Kokonaisuudessa neuvontatyö on ollut antoisaa ja opettavaista, vaikka välillä onkin tuonut haasteita eteen.'

Etelä-Karjalassa kaksi hajajätevesineuvontahanketta

Lappeenrannan seudulla on Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry tehnyt jätevesineuvontaa JÄSSI-hankkeessaan yhtäjaksoisesti yhdeksän vuotta. Tänä aikana Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien alueilla on annettu kiinteistökohtaista neuvontaa n. 3300 kiinteistöllä, neuvontapuheluita on ollut n. 400 kpl ja tapahtumien neuvontapisteillä on ollut asiakaskontakteja n. 370 kpl.

Vaikka ympäristöministeriö lopettaakin hajajätevesineuvonnan tukemisen Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry jatkaa neuvontaa puhelinpalveluna. Lisäksi hankkeen verkkosivut säilyvät ja niitä päivitetään jatevesihanke.fi/lappeenranta .

Imatran seudulla toimi kahdeksan vuotta Suomen Kylät ry:n JÄSSI-jätevesihanke. Hankkeessa on tänä aikana toteutettu yli 2100 kiinteistökohtaista neuvontakäyntiä ja tavoitettu yleisneuvonta-tilaisuuksien kautta noin 900 tiedonhaluista. Lisäksi neuvontaa on annettu myös sähköpostitse ja puhelimitse.

Hanke tarjosi maksutonta, puolueetonta ja ajantasaista jätevesineuvontaa Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan kuntien alueilla. Imatran seudun JÄSSI-hanke osallistui kaikkiin alueensa suurimpiin kesätapahtumiin.

Hankkeen toiminta päätetään lopullisesti vuoden vaihteessa, kiinteistöillä tapahtuva neuvonta lopetettiin jo lokakuun lopussa. Jätevesiasioissa voi aina kääntyä Imatran seudun ympäristötoimen tai kunnan rakennusvalvonnan puoleen.

Kaikki kunnossa?

Pohjavesialueella tai alle 100 metrin etäisyydellä vesistöstä sijaitsevien kiinteistöjen puutteellisesti toimivat jätevesijärjestelmät tuli kunnostaa 31.10.2019 mennessä. Kunnostus ei koske vuonna 2004 tai sen jälkeen rakennettuja jätevesijärjestelmiä tai jos kiinteistö on liitetty viemäriverkostoon.

Linkkejä:

Lisätietoja:

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Juha Skippari
P. 0295 029 286
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

JÄSSI-hanke Lappeenrannan seutu
Tiia Velin
P. 044 733 5377
etunimi.sukunimi@svsy.fi

JÄSSI-hanke Imatran seutu
Jari Kurjonen
P. 045 112 9441
etunimi.sukunimi@jatevesihanke.fi

 

 


Alueellista tietoa