Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Kesäkuu oli viileä ja vähäsateinen (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun keskilämpötila oli koko maassa keskimääräistä viileämpi. Pohjois-Karjalassa kesäkuun oli noin 1,5…2 astetta keskimääräistä koleampi. Näin kolea kesäkuu toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Kesäkuun sademäärä oli maakunnassamme lähes kolmanneksen tavanomaista pienempi. Vettä on tullut Pohjois-Karjalassa 38 - 44 millimetriin, kun kesäkuussa sataa keskimäärin 66 milliä.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet vaihtelevat keskimääräisen molemmin puolin. Orivesi-Pyhäselän vedenpinta nousi kesäkuun aikana 12 cm. Vedenpinta on nyt 4 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta alempana. Orivesi-Pyhäselän vedenpinnan ennustetaan nousevan noin 5 cm heinäkuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen alkaa laskusuunta. Vedenpinta laskenee 10 cm heinäkuun loppuun mennessä.  Pielisen vedenpinta laski 2 cm kesäkuun aikana. Vedenpinta on nyt 8 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta ylempänä. Ennusteen mukaan Pielisen vedenpinta laskee noin 15 cm elokuun alkuun mennessä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla ja Jakokoskella pohjaveden korkeus oli kesäkuun lopussa 2 – 25 cm normaalia alempana. Ilomantsin Kuuksenvaaran ja Nurmeksen Juutilankangaan pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus on 2 - 25 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Pielisjoen kesäkuun keskivirtaama oli 10 % ja Koitajoen 12 % normaalia suurempi. Lieksanjoessa vettä virtasi kesäkuussa viidenneksen tavanomaista enemmän. Pienempien jokien virtaamat olivat yleisesti ottaen keskimääräistä suurempia. Esimerkiksi Saramojoen kesäkuun keskivirtaama oli neljänneksen tavanomaista suurempi.

Pintaveden lämpötila oli kesäkuun 30. päivänä Pyhäselällä ja Pielisellä 15 astetta. Molempien järvien pintavesi oli tuolloin lähes pari astetta tavanomaista viileämpää. Tänään 6. päivä heinäkuuta, Pyhäselän pintavesi on 17,3 asteista ja puoli astetta keskimääräistä viileämpää. Pielisen pintavesi on 16,1 asteista ja 1,4 astetta normaalia kylmempää.


Lisätietoja
Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen p. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa