Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Sinileväkausi alkoi Pirkanmaan järvissä

Sinilevä on selvästi runsastunut Pirkanmaan järvissä. Nokialla Pyhäjärven Halkoniemen uimarannassa, Lehtiniemessä ja Maatialanlahdessa havaittiin runsaasti sinilevää. Vähän sinilevää havaittiin seitsemällä kohteella, Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa (Vesilahti), Kirkkojärven Lempoisten uimalassa (Lempäälä), Mäyriänrannassa (Lempäälä) ja Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala). Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Kangasalla Roineessa, Vihnusjärvessä Nokialla ja Tampereen Kaukajärvessä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia enemmän.

Valtakunnallisten leväseurantapaikkojen lisäksi Järviwikiin oli kirjattu yleisöhavaintoja erittäin runsaista sinilevämääristä Pyhäjärven Pajulahdesta ja Sammalistonnokasta (Nokia). Runsaasti sinilevää oli havaittu Ylimmäisessä Savijärvessä Juupajoella ja vähän sinilevää Herrainsaaren lähellä Palovesi-Jäminginselän alueella (Ruovesi) sekä Urjalassa Rutajärvessä.

Sinilevä ei ole aina myrkyllistä. Järvien tutkituista esiintymistä noin puolet on ollut myrkyllisiä. Jotkut sinilevälajit voivat muodostaa sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä kantoja. Jopa samassa leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei. Sinilevien myrkyllisyys voidaan selvittää ainoastaan laboratoriotutkimuksissa. Levänäyte tulee ottaa suoraan puhtaaseen astiaan runsaimmasta levämassasta ja säilyttää viileässä (esim. jääkaapissa) valolta suojattuna ja toimittaa tutkittavaksi mahdollisimman pian.

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Alueellista tietoa