Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Juhannusviikolla vesissä vähän levää (Kaakkois-Suomi)

Juhannusviikolla vain Lappeenrannan Haapajärvellä ja Saimaan Huhtiniemessä on havaittu levää. Sen sijaan siitepölyä on yhä vedenpinnalla paikoittain paljonkin. Sateet ja tuulet ovat kasanneet siitepölyä paikoin paksuiksikin lautoiksi. Muuten ei järvi- eikä merialueilla  ole havaittu sinilevää.

Mädäntyessään siitepöly voi myös haista erittäin pahalle, mutta se eroaa kuitenkin sinilevästä koostumuksensa ja värinsä puolesta. Siitepöly on kellertävää tai ruskeaa, eikä hajoa samalla tavalla pieniksi hippusiksi kuin sinilevä sitä koskettaessa.

Veden lämpötilat

Rannikolla veden lämpötila on viidentoista asteen tuntumassa. Sisävesillä veden lämpötilat ovat 15 ja 20 asteen väliltä. Voimakkaat tuulet ovat sekoittaneet vesimassoja ja näin ollen lämpimimpiä ovat pienten suojaisten järvien vedet.

Vesitilanne

Vuoksen vesistön suuret järvet ovat lähellä ajankohdan keskitasoja. Vesistön eteläosassa muun muassa Kuolimon vedenkorkeudet ovat 15-20 cm ajankohdan mediaanitasoa alempana, mutta vedenkorkeuksien lasku on sateiden myötä tasaantunut.

Saimaan vedenkorkeus on ajankohdan keskitasolla ja jatkaa alkukesälle tyypillistä hidasta nousua. Ennusteen mukaan Saimaan pinta nousee kesä-heinäkuun aikana enää hiukan, todennäköisesti korkeintaan noin 10 cm.

Kymijoen vesistössä vedenpinnat ovat pääosin jonkin verran keskimääräistä alempana. Useimpien järvien pinnat ovat laskussa, vaikka viime päivien sateet ovatkin monin paikoin kasvattaneet järvien tulovirtaamia. Päijänteen vedenkorkeus jatkanee hidasta nousuaan heinäkuulle saakka.

Päijänteen vedenkorkeus on runsaat 10 cm ajankohdan mediaanitason alapuolella. Vedenpinta nousee vielä ja on ennusteen mukaan heinäkuun puolivälissä 5-10 cm tämänhetkistä tasoa korkeammalla. Päijänteen kokonaislähtövirtaama on nyt 170 m3/s, kun ajankohdan pitkän aikavälin keskivirtaama on noin 230 m3/s. Myös Kymijoen pääuoman virtaama on keskimääräistä pienempi.

Verkossa:

Järviwiki:

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi 
puh. 0295 029 296

 


Alueellista tietoa