Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

ELY-keskus tekee kestäviä valintoja omassa toiminnassaan (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on vuodesta 2010 lähtien kiinnitetty huomiota omiin toimintatapoihin kestävän kehityksen näkövinkkelistä. Liikkumista sekä sähkön ja paperin kulutuksen määrää on seurattu aktiivisesti ja työntekijöitä on kannustettu kiinnittämään huomiota toimintansa ympäristövaikutuksiin.

Työasiamatkat ovat vähentyneet vuosi vuodelta – sähköpyörät käyttöön

ELY-keskuksessa on panostettu videoyhteyksien käyttöön. Kokouksiin osallistutaan etäyhteyksien kautta ja myös seminaareja seurataan etänä. Tämä on vähentänyt virkamatkustamista merkittävästi ja sitä kautta liikennepäästöjä.

Viimeisimmässä henkilöstökyselyssä 86 % vastanneista arvioi, että työasiamatkat ovat vähentyneet videoyhteyksien käytön myötä viimeisen vuoden aikana. Tämä kehitys on ollut todettavissa jo usean vuoden ajan. Henkilöstöä koulutetaan jatkuvasti laitteiden tehokkaaseen käyttöön.

Virastolla on omia pyöriä, joita voi päivän aikana käyttää lyhyisiin työasia- tai lounasmatkoihin. Kiinteistön omistaja Senaatti on myös tukenut pyöräilyä. Pukuhuonetilat ja pyörien säilytystilat ovat hyvät. Lisäksi käytössä on kiinteitä pyöräpumppuja ja työkalupakki pyörien pikakorjaukseen. Sokerina pohjalla Senaatti on muuntanut tänä keväänä kaksi virastotalon pyörää sähköpyöriksi.

Työmatkapyöräilyyn, kävelyyn ja bussin käyttöön on kannustettu monin tavoin

ELY-keskuksessa on innokkaita työmatkapyöräilijöitä ja tätä onkin pyritty tukemaan. Virastossa järjestetään kaksi kertaa vuodessa työnantajan kustantamana pyöränhuoltoa ja samana tapahtumapäivänä pyöräilijöille tarjotaan ilmainen aamupala. Tämän kevään tapahtumapäivänä aamupalaa tarjotaan kaikille lihasvoimin töihin tuleville. Viraston työntekijöistä noin puolet kulkee pääsääntöisesti työmatkansa pyöräillen, kävellen, bussilla tai kimppakyydillä.

Kuvat: Pyöränhuollon hoitaa Kierrätyspyöräverstas Recykkeli.

Monitoimitilat yhdessä etätyön kanssa ovat tehokkaita

ELY-keskuksen tilat on uudistettu monitoimisiksi. Uusilla toimintatavoilla ja tilaratkaisuilla saadaan viihtyisämpiä työympäristöjä, vaikka pinta-alaltaan tilat ovat pienentyneet. Näin säästetään vuokramenojen lisäksi myös sähkönkulutuksessa.

Työntekijöillä on työtehtävien salliessa mahdollisuus tehdä etätyötä. Useat tekevät yhden etätyöpäivän viikossa, jolloin työpaikan ja kodin välinen matka jää tekemättä. Etätyö on yli kaksinkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Yli puolet työntekijöistä käytti viime vuonna etätyömahdollisuutta hyväkseen.

ELY-keskus haastaa muita mukaan

ELY-keskus seuraa hiilijalanjälkeään eli viraston toiminnan aiheuttamia ilmastopäästöjä. Tavoitteeksi on asetettu 25 prosentin hiilidioksidipäästöjen vähennys.

Varsinais-Suomen ELY-keskus haastaa kaikenlaiset työpaikat kannustamaan työntekijöitään liikkumaan työmatkat sekä työasiamatkat viisaalla ja kestävällä tavalla. Lihasvoimin töihin -päivää vietettiin virastotalolla tiistaina 9.5. Päivään kuului pyöränhuoltoa, aamupala, sähköpyörän testausta sekä Ruissalo-retki iltapäivällä.

Lisätietoja:
Nina Myllykoski, p. 0295 022 768
Niina Jääskeläinen, p. 0295 022 781
[email protected]

Haaste: Kannustusta viisaaseen työmatkaliikkumiseen (ymparistonyt.fi)


Alueellista tietoa