Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 18.4.2016 (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Tulvaennusteet ovat edelleen pieniä koko Pohjois-Savossa. Tilanne on jokseenkin samanlainen kuin kolme viikkoa sitten ennustettiin.

Kallaveden vedenpinta on Itkonniemen asteikolla NN+ 81,73 m, mikä on 28 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi lukema. Pinnannousua maaliskuun viimeisinä päivinä havaitusta kevään minimistä on 25 cm. Ennustettu tulvahuippu on edelleen lähellä tasoa NN+ 82,00. Ely-keskus jatkaa lisäjuoksutusta Naapuskosken säännöstelypadosta. Juoksutustarvetta tarkastellaan viikoittain.

Viimepäivien havainnot osoittavat, että Iisalmen reitin pinnat ovat ohittaneet kevään ensimmäisen tulvahuippunsa Kiuruvedessä, Salahminjärvessä ja Sonkajärvessä. Tilanne on samankaltainen eri tahojen säännöstelemissä ja luonnollisesti purkautuvassa järvessä. Jatkossa merkittävintä on sadannan määrä. Onki- ja Poroveden pinnankorkeudet ovat vielä kesäkorkeuden alapuolella. Lähipäivinä juoksutusta todennäköisesti rajoitetaan ja vedenpintojen annetaan nousta parikymmentä senttiä.  

Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven vedenpinoissa on nousuvaraa säännöstelylupien ylärajoihin noin 0,5 metriä.  Juoksutusten pienentäminen on tälläkin alueella yksi mahdollisuus halutun pinnankorkeuden saavuttamiseksi.

Rautalammin reitillä ei ole vielä saavutettu huippua, edes reitin latvoilla Pielavedessä. Kolme viikkoa sitten ennustetut pinnannousut ovat vielä toteutumiskelpoisia myös Rautalammin reitillä.

 

Lisätietoja

vesistöinsinööri Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus, puh 0295026823, ilkka.maksimainen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa