Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Kangasalan Kirkkojärvessä ja Pyhäjärven Lehtiniemessä runsaat sinileväesiintymät (Pirkanmaan ELY-keskus)

Tällä viikolla Pirkanmaan valtakunnallisilla levähavaintopaikoilla on havaittu runsaasti sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä sekä Lehtiniemessä Pyhäjärvellä. Pyhäjärvellä on havaittu hieman sinilevää Lempäälän Mäyriänrannassa, Pirkkalan Kranstolpassa sekä Vesilahden havaintopisteellä. Muita vähäisiä levähavaintoja on tehty Oriselällä Tähtiniemen rannalta, Kyrösjärven Toivolansaaren uimarannalta sekä Sastamalan Houhajärvestä. Kaikki paikat ovat sellaisia, joista on tehty jo aiemminkin levähavaintoja tänä kesänä. Virallisten havaintopaikkojen lisäksi Pirkanmaan ELY-keskukseen ilmoitettiin vähäisistä sinileväesiintymistä Oriveden Perhojärveltä ja Eräjärveltä sekä Längelmäveden Pappilanselältä.

- Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen, toteaa yksikön päällikkö Matti Saura.

Sinilevät ovat luonnollinen osa vesien eliöstöä, ja niitä esiintyy vesissä pieniä määriä ympäri vuoden monien muiden mikroskooppisen pienten levien tavoin. Sinileviä on myös vähäravinteisissa vesissä. Runsaat sinileväesiintymät haittaavat vesien käyttöä monella eri tavoin mahdollisen myrkyllisyyden vuoksi.

Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-verkkopalvelusta, jonne voi myös lisätä omia havaintojaan.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

Yksikön päällikkö Matti Saura,  puh. 0295 036 170,  matti.saura(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Alueellista tietoa