Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tykölänjärvellä uusi kalakuolema (Pirkanmaan ELY-keskus)

Tykölänjärvellä havaittiin keskiviikkona 4.6. uusi kalakuolema. Valkeakosken ja Pälkäneen rajalla sijaitsevalla järvellä ilmeni suurehko kalakuolema myös kaksi viikkoa sitten. Eilen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) tietoon tullut kalakuolema on kuitenkin edellistä pienempi. Kuolleet kalat ovat samalla alueella kuin edelliselläkin kerralla eli järven pohjoisosassa, josta Tykölänjärvi laskee Mallasveteen.

Pirkanmaan ELY-keskus on käynyt ottamassa Tykölänjärvestä uusia näytteitä torstaiaamupäivällä. Aiemman kalakuoleman yhteydessä otettujen näytteiden tuloksista ei ole selvinnyt mitään sellaista, joka selittäisi kalakuoleman syitä. Järvivedestä löytyi ainoastaan pieniä määriä DEET:iä (N,N-dietyyli-m-toluamidi) eli hyttysmyrkyissä käytettyä tehoainetta. Pitoisuus oli kuitenkin niin pieni, ettei se riitä tappamaan kaloja. Uusien näytteiden tulokset valmistuvat ensi viikon alkupuolella.

Vedenlaatu kalakuolema-alueella huono

Edellisen kalakuoleman jäljiltä järven pohjoisosassa vedenlaatu on huono ja happi lähes loppu. Muualla järvessä viime viikolla otettujen vesinäytteiden perustella tilanne on normaali. Tavallisesti kalat välttävät aluetta, jossa on heikko happitilanne.

- Jotta kalakuolema-alueen vedenlaatu paranisi, sateita pitäisi tulla todella runsaasti. Tykölänjärveen laskee vain muutama pieni oja, ja pidempään jatkuneen kuivuuden vuoksi veden vaihtuvuus on erittäin heikkoa, toteaa ylitarkastaja Heidi Heino Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus, ylitarkastaja, limnologi Heidi Heino, puh. 0295 036 325, heidi.heino(at)ely-keskus.fi

Kuvia Tykölänjärven pohjoispäästä 5.6.2014 (Kuvat Pirkanmaan ELY- keskus, vapaasti käytettävissä, linkit isompiin kuviin: kuva 1, kuva 2)


Alueellista tietoa