Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tavanomaista lämpimämpi heinäkuu päättyi rajuihin ukkosiin (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuun keskilämpötila oli maan itäosissa 20 asteen tuntumassa. Keskilämpötila oli pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Vielä lämpimämpi heinäkuu on koettu viimeksi 2010.
Hellepäiviä oli kuukauden aikana 26, kun niitä heinäkuussa on keskimäärin 16.
Heinäkuu päättyi rajuihin ukkoskuuroihin, joiden yhteydessä esiintyi voimakkaita tuulenpuuskia. Puuskat aiheuttivat metsätuhoja ja sähkökatkoksia. 

Heinäkuun keskimääräinen sademäärä oli Pohjois-Karjalan alueella 76 mm, kun tavallisesti sataa 77 mm. Sateesta reilut puolet tuli heinäkuun viimeisellä viikolla. Sateet ovat olleet kuuroluonteisia, mistä johtuen sademäärissä on paikkakohtaisia eroja.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet ovat laskeneet heinäkuun viimeiseen päivään mennessä yleisesti ottaen keskitason alapuolelle. Ruunaa oli 20 cm ja Viinijärvi 9 cm normaalia alempana.
Pielisen vedenkorkeus laski heinäkuun aikana 19 cm. Kuukauden lopussa vedenkorkeus oli 20 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa alempana.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinta laski heinäkuun aikana 3 cm. Heinä-elokuun vaihteessa Orivesi-Pyhäselän vedenpinta oli muista poiketen 16 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Myös Kajoonjärven vedenkorkeus on 2 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.
Suomen ympäristökeskuksessa laadittujen ennusteiden mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus laskee n. 20 cm elokuun aikana.
Pielisen vedenpinnan puolestaan ennustetaan laskevan lähes 30 cm syyskuun alkuun mennessä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjaveden korkeus oli heinäkuun lopussa 3 – 9 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon. Kontiolahden Jakokoskella pohjavedenkorkeus on laskenut 18 cm alle keskimääräisen.

Jokien keskivirtaamat olivat tavanomaista pienempiä heinäkuun aikana. Pielisjoessa ja Lieksanjoessa vettä virtasi 20 % tavallista vähemmän. Koitajoen heinäkuun keskivirtaama oli vain 40 % normaalista.

Heinäkuun lopun helteiden myötä pintaveden lämpötilat kohosivat erittäin korkeisiin lukemiin. Lie Jaakko heittänyt kuuman kiven, koska kesän toistaiseksi korkeimmat pintaveden lämpötilalukemat mitattiin Jaakonpäivän jälkeen.

Pintaveden lämpötila oli heinäkuun lopussa Pyhäselällä 22,9 ja Pielisellä 22 astetta. Tämän päivän (5.8.) lukemat ovat vastaavasti 22 asteen tuntumassa. Kyseisten järvien pintavesi on 3 – 4 astetta keskimääräistä lämpimämpää. 

Lisätietoja

Rakennusmestari Esa Päivinen, puh. 0295 026 218


Alueellista tietoa