Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Reitti-, aikataulu- ja lippujen kelpoisuusmuutoksia joukkoliikenteessä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Joukkoliikenteessä tapahtuu Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella muutoksia kesäaikataulukauden vaihtuessa 2.6, heinäkuun alusta 1.7 sekä syyslukukauden 2014 alkaessa. Osa muutoksista johtuu kuntarajat ylittävistä linja-autoliikenteen kilpailutuksista, joita ELY-keskus on yhteistyössä kuntien kanssa toteuttanut. Osa muutoksista johtuu puolestaan linja-autoyrittäjien muutosesityksistä, joiden avulla pyritään mahdollisimman hyvään ja kustannustehokkaaseen liikennöintiin. Määrärahan niukkuuden vuoksi myös muutamia maaseudun linja-autovuoroja, mm. Laitilan ja Rauman sekä Someron ja Turun välillä, on jouduttu karsimaan.

Tässä merkittävimmistä muutoksista lyhyesti:

Vanhan Tampereentien ja Turuntien joukkoliikenne välillä Turku-Lieto-Aura-Pöytyä-Oripää

Joukkoliikennettä em. yhteysvälillä hoitaa 1.7.2014 alkaen Länsilinjat Oy. Liikennepalveluista on tehty kolmivuotinen sopimus, jota on mahdollista jatkaa. Vuorotarjonta Turun ja Liedon Ilmaristen sekä Turun ja Auran välillä paranee nykyisestä. Oripään ja Pöytyän palvelut heikkenevät hieman. Liikenteen lähtö- ja päätepiste Turussa on aiemmasta poiketen kauppatori (pysäkki T24 Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun kulmassa). Aikataulut löytyvät ELY-keskuksen joukkoliikenteen sivuilta, Länsilinjat Oy:n sivuilta ja Turun reittioppaasta http://reittiopas.turku.fi.

Turun ja Mynämäen välinen liikenne

Turun ja Mynämäen välistä vakiovuoroliikennettä hoitaa kokonaisuudessaan 2.6.2014 alkaen TLO. Muutoksen myötä on tiedossa reittimuutoksia. Liikenne ajetaan Nousiaisissa Repolan risteyksestä Kaitaraistentietä Rästäsmäen kautta Nummelle ja päinvastoin. Valtatieltä 8 ei siis enää ajeta Kaitaraistentielle Mietoistentien kautta.  Honkatien ja Torikujan välille pyritään löytämään uusi ajoratapysäkkipari, jotta pysäkkien välimatka ei muodostu liian pitkäksi. Raisiossa liikenne ajetaan Kerttulan- ja Kustavientien kautta valtatielle 8 mennen tullen. Aikataulut löytyvät mm. TLO:n www-sivuilta http://www.tlo.fi/reitit-ja-aikataulut 26.5.2014 alkaen. Kasitien varren kuntia palvelee edelleen myös pidemmän matkan vakio- ja pikavuoroliikenne Raumalta ja Laitilasta. Näiden vuorojen aikataulut löytyvät mm. Matkahuollosta www.matkahuolto.fi.

Luvian ja Porin välinen liikenne

Luvian ja Porin välinen liikenne hoituu jatkossa 2.6.2014 alkaen Satakunnan Liikenne Oy:n toimesta. Luvian ja Porin väliseen liikenteeseen on tulossa sekä reitti- että aikataulumuutoksia. Satakunnan Liikenne Oy ajaa jatkossa myös Luvian keskustan kautta. Aikataulut löytyvät Matkahuollosta www.matkahuolto.fi tai Satakunnan Liikenne Oy:n www-sivuilta http://www.satakunnanliikenne.fi/aikataulut. Aikataulut tulevat Satakunnan Liikenteen verkkosivuille 26.5.2014 alkavalla viikolla.

Uudenkaupungin ja Rauman välinen liikenne

Uudenkaupungin ja Rauman välistä liikennettä hoitaa kokonaisuudessaan 2.6.2014 alkaen J. Vainion Liikenne Oy. Uudenkaupungin ja Rauman väliseen liikenteeseen on tulossa reitti- ja aikataulumuutoksia. Arkipäivisin vuorotarjonta paranee nykyisestä. Jatkossa ajetaan ainoastaan yhtä reittiä molemmissa suunnissa. Vuorot ajavat suoraan Rantatietä, eivätkä enää kierrä Pyhärannassa Ylikylän kautta. Raumalla kaikki vuorot kulkevat jatkossa 8-tien kautta Pyhärannantielle.  Aikataulut löytyvät Matkahuollosta www.matkahuolto.fi tai J. Vainion Liikenne Oy:n sivuilta www.vainionliikenne.fi

Seutu- ja työmatkaliput

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen osalta on tiedossa merkittäviä muutoksia nykykäytäntöön verrattuna 1.7.2014 alkaen. Turun, Kaarinan, Liedon, Ruskon, Raision ja Naantalin (ns. Föli-alueen) asukkaat siirtyvät pääosin käyttämään Föli-alueen lipputuotteita. Turun kaupunkiseudun kunnat vastaavat Föli-alueen joukkoliikenteen järjestämisestä ja tiedottavat liikennetarjonnasta ja uusista lipputuotteista.Seutu- ja työmatkaliput säilyvät edelleen lipputuotteina ELY-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä sekä Varsinais-Suomessa että Satakunnassa. ELY-keskus järjestää seudullista joukkoliikennettä (esim. Turku-Loimaa) sekä Turun seudulla kaupunkiseudun rajat ylittävää liikennettä (esim. Turku-Parainen ja Turku-Mynämäki).

Joukkoliikenteen järjestäjien toimialueet kartalla

Turun seutulipulla, Salo-Turku-Salo-työmatkalipulla ja Loimaan seudun työmatkalipulla ei 1.7.2014 lähtien voi enää tehdä liityntä- ja jatkomatkoja Turun, Kaarinan, Liedon, Ruskon, Raision ja Naantalin (ns. Föli-alueen) kuntien alueella. Muutos liittyy Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmäuudistukseen. Seutu- ja työmatkaliput eivät ole 1.7.2014 alkaen enää teknisesti yhteensopivia Föli-alueen linja-autojen lukijalaitteiden kanssa. Turun seutulippualueeseen, Salo-Turku-Salo -työmatkalippualueeseen ja Loimaan seudun työmatkalippualueeseen kuuluvien kuntien asukkaiden tulee hankkia Föli-alueella tapahtuvaa liityntä- ja jatkomatkustusta varten erillinen kausikortti. Kausikortti on seutu- ja työmatkalipun liitännäinen, eikä siitä veloiteta erikseen (kortin perustamismaksu 5 e veloitetaan). Kausikortti tulee ladata samassa syklissä kuin päälipputuote. Liitännäiskortin saa seutu- tai työmatkalipun lataus- tai hankintakuittia vastaan ainakin Turun joukkoliikenteen palvelupisteestä (Aurakatu 5, avoinna ma-pe klo 8-18 ja la 9-14) tai kuntakohtaisista palvelupisteistä.

Edellä on lueteltu merkittävimmät reitti- ja aikataulumuutokset Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Näiden lisäksi myös muilla yhteysväleillä on tulossa pienempiä muutoksia. Matkustajien kannattaakin tarkistaa joukkoliikenteen reitit ja aikataulut ennen matkalle lähtöä.

Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, joukkoliikenneasiantuntijat Pertti Postinen, p. 0295 022 823,
Soile Koskela, p. 0295 022 798 ja Markus Kivelä, p. 0295 022 007.

 


Alueellista tietoa