Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 3.11.2014 (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Kallavesi

Kallaveden vedenpinta on Itkonniemen asteikolla NN+ 81,34 m, mikä on 17 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa pienempi lukema. Kallaveden pinta on noussut lokakuussa 10 cm. Kallaveden laivareittien nimellissyvyyden alavertailutaso NN+ 81,25 m alittui lokakuun alkuviikoilla. Nyt vesitilanne on vakiintumassa nousevaksi ja alavertailutaso ei enää alitu tänä syksynä. Talven aikana tapahtuvan pinnannousun vuoksi rannoille varastoitavat veneet kannattaa nostaa riittävän korkealle. Pinnannousua tapahtuu Kallavedellä 0,5 - 1 m nykyisestä tasosta. Mikäli haluaa olla varma, ettei telakointia tarvitse korottaa talven mittaan, veneet pitää nostaa yli metrin korkeuteen vesirajasta.

Unnukka ja Haukivesi

Kallaveden ja Unnukan (Saviveden) välinen korkeusero on nyt noin 15 cm. Vedenpinta Leppävirran yläpuolella on likimain samalla tasolla kuin Varkaudessa. Virtaama Leppävirralla on 30 - 40 m3/s, joka on noin puolet keskimääräisestä virtaamasta marraskuun alussa. Virtaama kasvaa Kallaveden pinnan noustessa.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa oleva Haukivesi on laskenut lokakuussa 15 cm. Vedenkorkeus on 7 cm alle ajankohdan keskimääräisen korkeuden. Ennusteen mukaan pinnanalenema olisi pysähtymässä nyt marraskuun alussa.  

Iisalmen, Nilsiän ja Juojärven reittien säännöstellyt järvet

Iisalmen reitillä on lisätty juoksutuksia parin viikon aikana. Pinnat ovat säännöstelylupien ylärajoilla. Juoksutukset ovat olleet viimeisellä viikolla reilusti ajankohdan keskiarvoja suuremmat.

Nilsiän reitin säännöstellyissä järvissä vedenpinnat ovat lähellä ajankohdan keskiarvoja ja juoksutukset ovat nousemassa ajankohdan keskiarvotason yläpuolelle.  

Juojärven vedenkorkeus on ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Marraskuulle ennustetaan noin 10 cm:n pinnanousua. Säännöstelyluvan ylärajaan on 25 cm nousuvaraa.

Rautalammin reitin järvet

Rautalammin reitin latvoilla Pielavesi on noussut lokakuussa 7 cm, Iisvesi laskenut 4 cm ja Konnevesi on pysynyt ennallaan.  Pinnat ovat samassa järjestyksessä 15-10-5 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Ennusteiden mukaan myös reitin alemmat järvet ovat kääntymässä nousuun.

Pohjavesitilanne

Pohjois-Savon pohjavesiesiintymissä pohjavedenpinnat ovat alle keskiarvokorkeuksien. Pohjavedenpinnat ovat kääntyneet nousuun vasta vähän aikaa sitten.

Pintaveden lämpötila

Kallaveden pintalämpötila Itkonniemellä on 5 °C. Lämpötila on ajankohdan keskiarvon mukainen.

Lumi ja jää

Pohjois-Savossa on taas tänään lumetonta. Eiliset lumet ja pienten vesistöjen jäät ovat pääosin sulaneet.

Lisätietoja

Vesistöinsinööri Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 823, sähköposti ilkka.maksimainen(at)ely-keskus.fi.


Alueellista tietoa