Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Etelä-Pohjanmaalla tukihakemuksissa melkein normaali alenema, sähköisten hakemusten osuus nousi vaikeuksista huolimatta

Vuoden 2014 tukihaku on takana ja viljelijät ovat jättäneet tänä keväänä 20. kerran tukihakemuksensa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella tilojen lukumäärä laski hieman tavanomaista enemmän, kolme prosenttia, eli n. 200 tilalla. Ehkä tilanteeseen vaikutti se, että suurella osalla oli ympäristötukisitoumus katkolla. Tukihakemuksen jättäneitä tiloja oli nyt 6 224. Kun ensimmäisenä EU-keväänä vuonna 1995 hakemuksen jätti 11 266 tilaa, on tilojen lukumäärä ELY-keskuksen alueella siten melkein puolittunut.

Yllättäen Alavuden maataloushallinnon yhteistoiminta-alueella (Alavus ja Ähtäri) tilojen määrä on 20 vuodessa alentunut vähiten, 37 prosentilla. Kun taas Kauhajoen yhteistoiminta-alueella (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki ja Teuva) on tiloja 49 % vähemmän kuin vuonna 1995. Yksittäisistä kunnista eniten hakemuksen jättäneitä tiloja oli Kauhavalla, 925 tilaa. Sitten seurasivat Seinäjoki, 747, Lapua, 521, Kauhajoki, 503, ja Kurikka, 432 tilaa.

Tukihakemus on ollut mahdollista jättää sähköisenä jo vuodesta 2009 lähtien. Huolimatta siitä, että sähköinen tukihaku avautui tänä vuonna kaksi viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna ja sen käytössä oli ajoittain ongelmia, niin lähes 2/3 tiloista jätti hakemuksen sähköisenä. Osuus nousi viime vuoden 62.9 prosentista 65 prosenttiin. Tosin sähköisten hakemusten lukumäärä kasvoi vain 25 kappaleella. Eniten kasvua oli Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella (Alajärvi, Soini ja Vimpeli), jossa sähköisten hakemusten osuus nousi 58 prosentista 64 prosenttiin. Korkein sähköisten hakemusten palautusprosentti ELY-keskuksen alueen kuudesta yhteistoiminta-alueesta oli Jalasjärven yhteistoiminta-alueella (Jalasjärvi ja Kurikka), 73.6 prosenttia; tosin se laski hieman viime vuodesta. Yksittäisistä kunnista paras tulos oli Kuortaneella, 90.8 prosenttia. Muiden yhteistoiminta-alueiden sähköisten hakemusten osuus oli Kauhajoella 66.5, Seinäjoella (Ilmajoki, Isokyrö, Kuortane, Lapua ja Seinäjoki) 66.1, Kauhavalla (Evijärvi, Kauhava ja Lappajärvi) 62.8 ja Alavudella 53.6 prosenttia.

Miten sitten ensi vuonna käy tilojen lukumäärän suhteen, kun EU:n tukipolitiikassa vaihtuu ohjelmakausi, voidaan vain arvailla. Aiemmin tukikauden vaihtuessa on tavanomaista enemmän tiloja jäänyt pois tuotannosta. Ensi vuonna on odotettavissa, että useampi tila jatkaa ja mukaan voi tulla uusiakin tukihakijoita (vuokrattuina olleita peltoja otetaan omaan viljelyyn), koska kaikista EU-tuista on poistumassa 65-vuoden ikäraja. Toisaalta ympäristö- ja luonnonhaittakorvauksessa pinta-alan alaraja on nousemassa viiteen hehtaariin. Saattaa olla, että tilaluku ei vähenekään sitä viittä prosenttia kuin se on tehnyt aiempina vaihdosvuosina 2000 ja 2007.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Veikko Tuominen
p. 0295 027 627, veikko.tuominen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa