Navigointivalikko

 

Avaa chat-ikkuna

Valvonta

ELY-keskuksen valvonnan tavoitteena on estää ympäristöä pilaantumasta. ELY-keskus valvoo aluehallintoviraston (AVI) antamia ympäristö- ja vesilupapäätöksiä, ympäristönsuojelulain ilmoituspäätöksiä sekä yleistä etua ympäristö- ja vesiasioissa. Kunnat valvovat kuntien myöntämiä ympäristölupia.  

Valvonnalla varmistetaan, että toiminnanharjoittajat noudattavat eri lakien sekä ympäristö- tai vesiluvan lupamääräyksiä. Valvonnan lisäksi ELY-keskus antaa myös neuvontaa sekä ratkaisee, tarvitaanko toimintaan ympäristö- ja vesilupaa silloin, kun toimintaa ollaan vasta suunnittelemassa tai toimintaan ollaan tekemässä muutoksia.

ELY-keskukselle kuuluvalla yleisen edun valvonnalla pyritään turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä ympäristön - ja luonnonsuojelulainsäädännön tavoitteiden toteutuminen. Tämä valvonta edustaa kaikkia haitankärsijöitä ja sillä tavoitellaan yksityistä intressiä laajemman kokonaisuuden valvontaa. ELY-keskuksella on rikosoikeudellisessa prosessissa asianomistajan asema, jos yleistä etua on loukattu.  
Ympäristö- ja vesiluvista voit lukea lisää ymparisto.fi-palvelusta:

Ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma ohjaa toimintaa

ELY-keskukset laativat vuosittain ympäristönsuojelun valvontasuunnitelman omalle alueelleen. Suunnitelmassa kuvataan alueen erityispiirteet ja valvonnan tarpeet sekä valvonnan resurssit ja tavoitteet. Suunnitelmaan sisältyy kuvaus ympäristönsuojelu-, vesi-, jäte-, maa-aines- ja kemikaalilain mukaisesta valvonnasta.

Suunnitelman lisäksi laaditaan ympäristölupien valvontaohjelma, jossa on kuvaus kunakin vuonna tehtävistä valvottavien kohteiden määräaikaistarkastuksista sekä muusta säännöllisestä valvonnasta, kuten vuosiraportoinnin tarkastamisesta. ELY-keskus tekee valvottavissa kohteissa myös häiriö-, poikkeus- tai rikkomustilanteisiin liittyviä tarkastuksia. Edellä kuvattu valvonta on maksullista toiminnanharjoittajalle.  

Ympäristöluvanvaraisen toiminnanharjoittajan on raportoitava vähintään vuosittain laitoksen päästöistä ja toiminnasta. Jos toiminnassa tapahtuu häiriö tai poikkeuksellinen tilanne ja esim. päästöraja-arvot ylittyvät niin, että tilanteesta aiheutuu välitöntä ja ilmeistä ympäristön pilaantumisen vaaraa, toiminnanharjoittajalla on velvollisuus ilmoittaa valvontaviranomaiselle tilanteesta välittömästi.

Lue lisää ympäristöluvan valvonnasta, valvontasuunnitelmista ja toiminnan raportoinnista:

Vesistöön kohdistuvat toimenpiteet saattavat edellyttää ilmoitusta ELY-keskuksen tai vesilupaa

Vesistöä, vesiympäristöä tai pohjavesioloja muuttaville hankkeille saatetaan tarvita vesilain mukainen lupa. Vesilaissa on säädetty hankkeiden luvanvaraisuudesta, hakemusmenettelystä ja luvanmyöntämisen edellytyksistä. Tietyissä tilanteissa riittää ilmoituksen tekeminen ELY-keskukselle (esim. pienimuotoinen rannan ruoppaus). ELY-keskukseen kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin ja tarkistaa, onko suunnitellulle toimenpiteelle haettava lupaa aluehallintovirastosta.  
 
ELY-keskus valvoo, että vesistöön kohdistuva toiminta on vesilain ja vesiluvan mukaista. Tavoitteena on ehkäistä veteen ja vesistöön kohdistuvia haittavaikutuksia ja varmistaa vesistöjen hyvä tila.

Lue lisää vesiluvasta ja vesiluvan valvonnasta:


Alueellista tietoa


Ota yhteyttä

Päivitetty: 15.04.2024