Kiintiöpakolaisten vastaanotto

Eduskunta päättää vuosittaisen pakolaiskiintiön koon talousarvion yhteydessä. Kiintiön kohdentaminen eri kansalaisuuksiin ja lähtömaihin tehdään hallituksen päätöksellä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ehdotuksen pohjalta. Suomen vuoden 2022 pakolaiskiintiö on 1500 henkilöä, aikaisempina vuosina se on vaihdellut 750–1050 välillä. 

Suomi painottaa kiintiöpolitiikassaan erityisesti haavoittuvimpien ryhmien uudelleensijoittamista. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi lapsiperheet ja vaikeassa asemassa olevat naiset (lesket, yksinhuoltajat ja yksinäiset). Vuosittain kiintiöstä on varattu noin 10 prosenttia hätätapauksiksi luokiteltujen pakolaisten vastaanottamiseen.

Kiintiöpakolaisina Suomeen saapuvat henkilöt saavat pakolaisaseman ja muuttavat suoraan kuntaan asumaan. Kiintiöpakolainen voi tulla Suomeen vasta, kun kuntapaikka ja asunto ovat löytyneet. ELY-keskukset vastaavat kiintiöpakolaisten kuntaan ohjaamisesta yhteistyössä Maahanmuuttoviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

ELY-keskuksessa neuvottelemme ja sovimme alueidemme kuntien kanssa kuntapaikoista. Tuemme ja ohjaamme kuntia ja hyvinvointialueita kiintiöpakolaisten vastaanotossa sekä kotoutumista edistävien palveluiden toteuttamisessa ja kehittämisessä yhteistyössä monialaisten verkostojen kanssa. 

Kunta ja hyvinvointialue saavat valtiolta korvauksia kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja kotoutumista tukevien palveluiden järjestämisestä. ELY-keskuksessa myös ohjaamme ja neuvomme kuntia ja hyvinvointialueita korvausten hakemisessa.

Kotoutumisen osaamiskeskuksen Kiintiöpakolaisten vastaanotto kuntaan –videot


 

Alueellista tietoa


Päivitetty: 16.01.2024