Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Pohjois-Savon kehitysnäkymät taloudessa kirkastumassa (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Pohjois-Savon talouden kokonaisnäkymät seuraavalle puolelle vuodelle ovat odottavat, mutta aiempaa positiivisemmat. Talouden nousu on viivästynyt, mutta pohjakosketuksen uskotaan olevan takana. Nämä arviot sisältyvät 17.3.2013 julkaistun Alueelliset kehitysnäkymät -raportin Pohjois-Savon osuuteen, johon on koottu näkemyksiä seutukuntien nykytilasta ja lähiajan talouskehityksestä.

Viime syksyn tilanteeseen verrattuna ilmapiiri on kehittynyt myönteiseen suuntaan ja yrityksissä ollaan positiivisen odottavalla kannalla. Yleisen suhdanteen arvioidaan nähneen pohjatasonsa. Yrityskohtaiset erot ovat jatkuneet hyvin suurina. Käyntiin lähtevän kasvun odotetaan olevan maltillista ja varsin varovaista tulevan vuoden aikana.

Kokonaiskehitys Pohjois-Savossa on ollut viimeisen vuoden aikana varsin hyvää maan keskitasoon verrattuna lähes kaikilla mittareilla ja kokonaiskuva on aiempaa positiivisempi. Kuopion vetovoima on kasvanut moninkertaiseksi, mikä on vetänyt koko maakunnan muuttovoitolle ja aidosti kasvavaksi maakunnaksi. Viennin ja investointien osalta maakunnan kehityskuva on kahtiajakautunut. Kuopio kasvaa nyt suurista suomalaisista kaupungeista kuudenneksi voimakkaimmin. Kolme seutukuntaa, Kuopio, Ylä-Savo ja Sisä-Savo ovat vahvistaneet asemiaan myös viennin näkökulmasta.

Piilevää investointitarvetta on kertynyt heikon suhdanteen aikana, mutta uusinvestointien osalta käyntiinlähtöä odotetaan ainoastaan muutaman hankkeen osalta. Monien hankkeiden osalta aikataulut ovat viivästyneet selvästi aiotusta etenemistahdista.

Työllisyyden näkymät ovat vielä hyvin maltilliset. Alueella erilaiset työaikajärjestelyt ja lomautukset ovat olleet käytettyjä menetelmiä ja irtisanomisten määrä on pysynyt kohtuullisella tasolla. Mahdollinen suhdannekäänne vaikuttaa ensimmäiseksi lomautusten purkautumisiin ja työaikojen palautumiseen normaalitasolle.

Liite

Alueelliset kehitysnäkymät -raportin Pohjois-Savon osuus on luettavassa kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä sivulta 126 alkaen.

Lisätietoja:

ylijohtaja Kari Virranta, Pohjois-Savon ELY-keskus
kari.virranta(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 699

strategiapäällikkö Juha Kaipiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus
juha.kaipiainen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 692


Alueellista tietoa