Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Porin Puukaluste on kasvanut merkittäväksi julkisten tilojen ja risteilijöiden kalustajaksi selkeällä kehittämisotteella

Porin Puukaluste valmistaa nimensä mukaisesti puusta kiintokalusteita julkisiin tiloihin. Puukalusteen pääasiallisia kohteita ovat sairaalat ja terveydenhuoltoalan yritykset, koulut ja päiväkodit sekä laivat.

Yrityksen historian suurin projekti ja ylpeyden aihe on tänä vuonna käyttöön otettavan Vaasan keskussairaalan uuden H-rakennuksen kalustaminen. Uudisrakennuksessa on kaikkiaan 37 000 neliömetriä.

– Toimitimme käytännössä kaikki koko kymmenkerroksisen rakennuksen kalusteet. Projektissa meni meillä yli vuoden, maapuolen myynti- ja projektivastaava Tomi Vikström avaa tilauksen laajuutta.

Antti Hacklin ja Tomi Vikström Porin Puukalusteen tuotantotiloissa.
Lauri Hacklinin ja Tomi Vikströmin mielestä yksi Porin Puukalusteen vahvuuksista on hyvä yhteishenki.

Tällä hetkellä Puukaluste valmistaa kalusteita Satasairaalan S-Rakennukseen ja Nokian hyvinvointikeskukseen. Noin puolet Porin Puukalusteen liikevaihdosta tulee laivateollisuudesta. Suomalaisten asiakkaiden kautta porilaisia hyttikalusteita viedään paljon ympäri maailmaa aina Karibialle asti.

– Viking Line varustamon laivoihin on toimitettu myös paljon kalusteita. Kaikki Viking Gracen matkustajahyttien kalusteet sekä Viking Gloryn sviittien kalusteet ovat meidän valmistamiamme, Vikström kertoo.

Yritys toimittaa kalusteet pääasiassa valmiiksi kasattuina. Kalusteiden asentamisessa kohteisiin tehdään tiivistä yhteistyötä muiden yritysten kanssa. Pääyhteistyökumppani on sastamalalainen Turrinstal. Tutun kumppanin kanssa työskentely sujuvoittaa asiakkaiden palvelemista.

Puusepänverstaasta kasvuyritykseksi

Porin Puukaluste on yli 40 vuotta toiminut perheyritys. Kun nykyinen toimitusjohtaja ja pääosakas Antti Hacklin osti yrityksen vuonna 2006, oli Puukalusteella silloin kaksi puuseppää. Nyt yritys työllistää 15 henkeä ja tilojen neliöt ovat yli kaksinkertaistuneet.

– Tänä vuonna meille on otettu kaksi uutta työntekijää. Meillä on hyvin pieni vaihtuvuus henkilöstössä. Vanhin työntekijämme on ollut täällä töissä 34 vuotta, Tomi Vikström kertoo.

Lauri Hacklin seisoo Porin Puukalusteen kuorma-auton edessä.
Porin Puukalusteella on oma kuorma-auto ja kuljettaja, mikä helpottaa kuljetusten järjestämistä lähialueilla.

Antin poika Lauri Hacklin tuli yrityksen osakkaaksi pari vuotta sitten. Hän vastaa yrityksen markkinoinnista ja juoksevista asioista. Nyt hänen on tarkoitus lähteä opettelemaan myös projektien johtamista.

– Aika on mennyt kuin siivillä. Minulla ei ole kahta samanlaista työpäivää, ehkä siksi olen viihtynyt niin hyvin. Meillä on myös todella hyvä työporukka, Lauri Hacklin kehuu.

Vauhtia kasvuun ELY-keskukselta

Porin Puukaluste on hyödyntänyt liiketoimintansa kehittämisessä ja laajentamisessa ELY-keskuksen palveluita ja yritysrahoitusta useampaan otteeseen. Puukaluste toteutti yrityksen kehittämisavustuksella 5S-menetelmään perustuvan tuotannon tehostamishankkeen, jonka aikana koko tuotannon pohjapiirros laitettiin uusiksi, tilat siivottiin ja kaikki järjestettiin mahdollisimman selkeäksi.

– Hankkeen jälkeen tuotanto tehostui ja tuotteiden läpimeno nopeutui selvästi. Myös työmukavuus parantui. Moni jaksaa ihmetellä, miten meillä on täällä niin siistiä, vaikka täällä sahataan jatkuvasti, Tomi Vikström sanoo.

Hankkeessa oli auttamassa konsultti Timo Hemmilä Hemcon Oy:sta. Yrityksessä oltiin niin tyytyväisiä konsultin apuun, että yritys päätti muutaman vuoden kuluttua hyödyntää Hemconia uudelleen. Puukaluste saikin ELY-keskuksen konsultointipalvelun kautta ulkopuolisen asiantuntijan apua yrityksen ydinprosessien kuvaamiseen ja selkiyttämiseen sekä tuotantotilojen käytön tehostamiseen.

– Saimme Hemmilän kanssa hyviä tuloksia aikaan. Henkilökuntamme tykkää toimia hänen kanssaan. Hänellä on käytännönläheinen tapa lähestyä asioita, Antti Hacklin sanoo.

​​​​​Yritys on saanut ELY-keskukselta vuosien mittaan yrityksen kehittämisavustusta myös CNC-jyrsimen ja -poran sekä listoituskoneen hankintaan.

Mies käyttää CNC-konetta Porin Puukalusteen tiloissa.
Jyri Ylituomi työskentelee CNC-koneella, jonka hankintaan Puukaluste sai ELY-keskukselta avustusta.

– Uusi nykyaikainen CNC-jyrsin tuplasi tuotantokapasiteetin. Myös uuden listoituskoneen myötä nopeus on parantunut ja kapasiteetti noussut. Tuilla on iso merkitys siinä kohtaa, kun mietitään, voidaanko tehdä investointeja ja missä laajuudessa, Lauri Hacklin sanoo.

ELY-keskuksen yritysten kehittämispalveluihin kuuluvat myös koulutukset. Muutama vuosi sitten Porin Puukalusteen tuotantopäällikkö osallistui ELY-keskuksen Talouden ja tuottavuuden johtamisen koulutukseen.

– Tavoitteemme on koko ajan kehittää uutta, vain siten voi pärjätä markkinoilla ja kasvaa, Lauri Hacklin toteaa.

 

Satakuntalaisille pk-yrityksille on loppuvuonna 2022 jaossa lähes 1,7 miljoonan euron potti yrityksen kehittämisavustuksia. Lue mihin avustusta voi saada.