Ympäristö

Tietoa ympäristöön liittyvistä tehtävistä ja palveluista

 

Avaa chat-ikkuna

Uutisia -Ympäristö

null Luonnonsuojelun kuntapäivillä jaettiin tietoa ja kokemuksia (Kaakkois-Suomi)

Luonnonsuojelun kuntapäivillä jaettiin tietoa ja kokemuksia (Kaakkois-Suomi)​​​​​​

Kaakkois-Suomen ELY-keskus järjesti ensimmäistä kertaa Luonnonsuojelun kuntapäivät 12. maaliskuuta Kouvolan Lakritsilla. Päivät keräsivät paikalle runsaan joukon kuntien edustajia.

Päivän aikana kuultiin ajankohtaisia katsauksia muun muassa luontoarvot huomioivasta maankäytön suunnittelusta, lajisuojelusta, ekologisesta kompensaatiosta ja hyvän luontoselvityksen merkityksestä. Keskeinen osa päivää olivat myös kuntien omat tapausesimerkit luonnon monimuotoisuuden edistämisestä sekä uusien yhteistyömahdollisuuksien löytäminen kuntien ja ELY-keskuksen välillä. 

Päivät järjestettiin kuntien toiveesta

Toive yhteisestä lähipäivästä luonnonsuojeluteeman ympärillä nousi esiin kunnille tehdyssä kyselyssä. "Kannattaa varoa, mitä toivoo", ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Visa Niittyniemi nauratti kuulijoita tervetulosanoissaan.

Ensimmäistä kertaa järjestettyjen päivien taustalla on myös vuonna 2023 uudistunut luonnonsuojelulaki, jossa ELY-keskuksen tehtäväksi tuli kuntien tukeminen luonnon monimuotoisuuden suojelussa.

Kunnat ovat alueillaan hyvin merkittäviä tekijöitä luonnon monimuotoisuuden suojelussa. Moni kunnan lakisääteinen tehtävä tarjoaa suoraan mahdollisuuden edistää luontoarvojen suojelua, ja lisäksi kunnissa tehdään monia vapaaehtoisia hankkeita. Kunnat ja ELY-keskus ovat samalla puolella toimissaan luontokadon hidastamiseksi, ja tällainen tutustuminen puolin ja toisin helpottaa yhteistyötä entisestään.

Mitä on uusi ekologinen kompensaatio?

Luonnonsuojelulain mukainen ekologinen kompensaatio on yksi uuden luonnonsuojelulain tarjoamista konkreettisista mahdollisuuksista turvata luontoarvoja. Kompensaatiohierarkian mukaisesti esimerkiksi rakentamisesta seuraava luontohaitta tulee aina ensisijaisesti pyrkiä välttämään kokonaan ja ellei se ole mahdollista, lieventää sitä mahdollisuuksien mukaan. Näistä toimista huolimatta jäljelle jäävä luontohaitta voidaan ekologisen kompensaation menettelyn avulla korvata täysimääräisesti toisaalla.

Käytännössä ekologinen kompensaatio toimii niin, että heikentyvän tai kokonaan häviävän alueen menetettävät luontoarvot määritetään luontotyypeittäin luonnonarvohehtaareina. Jotta kompensaation voidaan katsoa olevan täysimääräistä, tulee vastaava määrä luonnonarvohehtaareita tuottaa jossakin muualla esimerkiksi luonnonhoidon tai ennallistamisen avulla. Luonnonsuojelulain mukaiseen ekologiseen kompensaatioon sisältyy kolmivaiheinen viranomaisvarmennus, jonka avulla varmistetaan toiminnan läpinäkyvyys ja laskennan oikeellisuus.

Ekologinen kompensaatio antaa kunnille tavan hyvittää esimerkiksi rakentamisesta seuraava luontohaitta ja pyrkiä näin esimerkiksi luontopositiivisuuteen maankäytössä. Lisäksi kunnat voivat tuottaa omistamillaan alueilla luonnonarvohehtaareja myytäväksi ja näin kasvattaa kunnan tuottoja.

Helmi-ohjelma ja Priodiversity LIFE -hanke tutuiksi

Käytännönläheisistä yhteistyömahdollisuuksista kuntien ja ELY-keskuksen välillä Luonnonsuojelun kuntapäivillä kuultiin esitykset muun Helmi-elinympäristöohjelmasta sekä Priodiversity LIFE -hankkeesta. Näistä kummatkin tarjoavat kunnille käytännön tietoa ja tukea esimerkiksi luonnonhoitoon ja erilaisiin kunnostushankkeisiin.


Kaksi miestä seisomassa valkokankaan edessä; toisella mikrofoni kädessä.
Biodiversiteettikoordinaattori Pekka Heikkilä ja johtaja Visa Niittyniemi.

 

Pyry Mäkelä
luonnonsuojeluasiantuntija
Kaakkois-Suomen ELY-keskus

 

Ympäristöasiakaspalvelu

0295 020 900 (pvm/mpm)

mape klo 916

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
(Liitteiden maksimikoko yht. 35 Mt)

Lue lisää asiakaspalvelusta

Tuulivoimaneuvonta

Asiantuntija-apua ja neuvontaa kunnille, maakunnan liitoille, toiminnanharjoittajille ja kansalaisille 0295 023 044

Lue lisää neuvonnasta

Uusiutuvan energian lupaneuvonta

Lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville

0295 020 920

tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00 - 12.00

Lue lisää neuvonnasta

Oikopolut
Muualla verkossa