Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinilevämäärät lisääntyneet sekä meri- että sisävesialueilla Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluneella viikolla Lounais-Suomessa on havaittu vähäisiä ja runsaita määriä sinilevää valtakunnallisen leväseurannan vakiohavaintopaikoilla. Merialueilla sinilevää on tänä kesänä esiintynyt vuodenaikaan nähden keskimääräistä aikaisemmin. Lämmin toukokuu ja alkukesä on osaltaan edistänyt sinilevien runsastumista. Tuulinen sää hajottaa sinileväesiintymiä, mutta myös nostaa matalammilla vesialueilla pohjalle kertyneitä ravinteita sinilevien käyttöön.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan merialueiden vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu vähäisiä määriä Paraisten Korpoströmissä ja Seilissä, sekä Rauman Otanlahdessa. Sinilevää havaittiin runsaasti Mynälahden Kärmäläisen saaren länsipuolella, sekä Uudenkaupungin Isossa Marjakarissa. Viime viikonloppuna kansalaishavaintoja tehtiin Uudenkapupungin Vähä-Hyypissä, jossa sinilevämäärä oli vähäinen, ja Sauvon Kupiluodolla, jossa havaittiin runsaasti sinilevää. Kemiönsaaren Taalintehtaan Byholmenin ja Apelholmenin etelärannoilla, sekä Stora Bergönin ja Toholmenin välissä, on myös havaittu sinilevää, paikoin levämassat ovat olleet jopa runsaita. Västanfjärdin Finsjölandetin ja Taalintehtaan Bruksfjärdenin välisellä alueella havaittiin laajasti sinilevää, vähäisistä runsaisiin määriin.

Valtakunnallisen leväseurannan sisävesialueiden vakiohavaintopaikoilla sinilevää havaittiin vähäisissä määrin Pyhäjärven Kauttuaalla, Köyliönjärven Yttilän Ottassa ja Painion Moronperässä. Runsaasti sinilevää havaittiin Rymättylän Kirkkojärvessä ja Kiskon Kirkkojärvessä Salossa. Kansalaishavaintoja sinileväesiintymistä on tullut Turun Kakskerranjärveltä, alueilta Kivelä ja Kalliolanlahti. Myös Elijärven Paltannokassa Yläneellä on kuluneella viikolla havaittu runsaasti levää.

Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen aluksi viiruja, ja lopulta lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun maalia muistuttavan kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi, tai jopa turkoosiksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun. Kesän edetessä on syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes kuumennettuna sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin kuumentamista. Myös lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää. Uimisen jälkeen on myös hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Havaintoonsa voi myös liittää kuvan leväesiintymästä. Järvi-meriwikiin kirjataan ahkerasti levähavainnoista, joten palveluun kannatta tutustua. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879


Alueellista tietoa