Regional information

Nyheter 2022

Miljöskyddsdagarna för gruvor samlade myndigheter och verksamhetsutövare inom branschen

Miljöskyddsdagarna för gruvor, som koordinerades i samarbete av miljöministeriet, Kajanalands NTM-central, Finlands miljöcentral och Gruvindustri rf, hölls i Helsingfors 24–25.5.2023. Under dagarna fick man höra anföranden om aktuella lagstiftningsprojekt, handböcker och anvisningar som är under beredning samt praxis genom vilken miljöskyddet inom gruvdriften kan utvecklas.

Det årliga seminariet samlade återigen en stor grupp myndigheter, forskare, konsulter och verksamhetsutövare inom gruvbranschen för att diskutera aktuella teman inom miljöskyddet som rör gruvor. Evenemanget ordnades i miljöministeriets Banksal och det var också möjligt att delta på distans.

"Vi anser att det är viktigt att samla sakkunniga och intressentgrupper för att diskutera hur miljöskyddet kan främjas genom att utveckla praxis inom gruvbranschen", säger Saara Bäck, miljöråd vid miljöministeriet.

Vaaleahiuksinen nainen esitelmöimässä kaivannaisjätteiden hallinnasta.
Soile Nieminen på miljöskyddsdagarna för gruvor.

"Syftet med dagarna var att ge aktuell information om de lagstiftningsreformer som är under beredning och den senaste informationen om bästa praxis för bedömning och hantering av miljökonsekvenser under gruvverksamhetens hela livscykel", säger Soile Nieminen, ledande miljösakkunnig vid NTM-centralen i Kajanaland.

Under seminariets första dag presenterades aktuella lagstiftningsprojekt samt de senaste anvisningarna och handböckerna för utveckling av hanteringen av gruvornas miljökonsekvenser. Till exempel miljöregleringen som gäller gruvavfall och säkerheter för gruvor kommer att kompletteras och regleringen om planer som styr miljöskyddet och regelbunden översyn av dessa förnyas. Som aktuella frågor lyftes dessutom särskilt fram de kommande konsekvenserna för gruvdriften i Finland av uppdateringen av industriutsläppsdirektivet och nedläggningsplanerna som en del av planeringen av gruvdriften.

"I och med uppdateringen av industriutsläppsdirektivet blir metallmalmsgruvor och en del industriella mineralgruvor direktivanläggningar och tillståndsbestämmelserna för dem, såsom utsläppsgränser, kommer att basera sig på nya BAT-slutsatser som utarbetas för branschen", säger Timo Jouttijärvi, specialsakkunnig vid Finlands miljöcentral.

Seminariets andra dag inleddes med en presentation av de lagändringar som är under beredning vad gäller vattenförvaltningens miljömål och undantag från dem, varefter fokus låg på god praxis i anslutning till användningen av modellering i MKB- och tillståndsförfaranden samt vikten av att beakta klimatförändringen i modelleringen. Centrala frågor som togs upp med avseende på MKB- och tillståndsförfarandet var de mångahanda informationsbehoven om gruvavfallets egenskaper och lokala miljöförhållanden samt den stegvisa karaktären och sammankopplingen av informationsinsamling, miljöundersökningar och olika typer av modellering i konsekvensbedömningarna och den tekniska planeringen av gruvprojektet.

"Modelleringens roll i konsekvensbedömningar har blivit vanligare; Med tanke på beslutsfattandet är det viktigt att man i modelleringsrapporteringen fäster större uppmärksamhet vid felkällorna i modelleringen, bedömningen av osäkerheten och beskrivningen av dem, säger Janne Juntunen, specialforskare vid Finlands miljöcentral.

Vid evenemanget presenterades också Geologiska forskningscentralens iakttagelser om utlåtandena i anslutning till MKB- och tillståndsförfaranden samt om hur kvaliteten på MKB-program och -utredningar samt tillståndsansökningar skulle kunna förbättras. Slutligen samlades ett antal deltagare till en workshop för att diskutera de planer för avfallshantering och nedläggning som rör gruvavfall och som styr miljöskyddet inom gruvdrift. En öppen diskussion om innehållskraven och detaljnivån rörande planerna samt god praxis vid utarbetandet av dem ansågs viktigt.

"Miljöskyddsdagarna för gruvor gav återigen verksamhetsutövarna ett brett utbud av aktuell information som hjälper till att förutse den framtida verksamhetsmiljön. En öppen dialog och ett öppet samarbete mellan aktörer inom gruvbranschen samt myndigheter och sakkunniga inom branschen är ovärderligt för att främja miljöskyddsarbetet", säger Pekka Suomela verksamhetsledare för Gruvindustri rf.

Miljösäkerhet inom gruvverksamhet (ely-keskus.fi)