Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Med en god vatten- och havsstatus som mål (NTM-centralen i Egentliga Finland)

För att förbättra tillståndet i vattendragen och Östersjön krävs handlingar, pengar, långsiktighet - och bra planering. Statsrådet har 3.12.2015 godkänt vattenförvaltningsplanerna och havsförvaltningsplanens åtgärdsprogram som sträcker sig till 2021. Planerna har beretts genom omfattande samarbete mellan olika myndigheter, intressentgrupper och medborgare.

I planerna framförs åtgärder genom vilka man kan upprätthålla yt- och grundvattnens goda status eller förbättra vatten i dåligt skick. Man bör sträva efter en god vattenstatus eftersom rent dricks- och badvatten samt bra fiskevatten gynnar såväl lokalinvånare som näringar. En god vattenstatus bör också eftersträvas med tanke på naturens välmåga. Innovationer och företagsverksamhet med anknytning till vatten kan i framtiden utgöra betydande exportartiklar för finländska företag. Alla måste tillsammans arbeta och ge av sin tid för att åtgärderna ska kunna genomföras.  Ju snabbare vi inleder arbetet, desto snabbare kan vi njuta av rena vatten.

Bukt med övergödningen

Även om största delen av Finlands vattendrag har en god eller till och med hög status finns det i vår region, Egentliga Finland och Satakunta, mycket att göra för att uppnå en god status, särskilt i fråga om övergödning. Genom att vidta åtgärder kan vi vända övergödningens riktning, men det kan kräva årtionden av arbete på vissa håll.

I Sydvästra Finland har jordbruket den största inverkan på övergödningen och därför riktas största delen av de åtgärder som presenteras till just jordbruket. Växttäcket på åkrar vintertid måste ökas, åkrarnas fosforhalter måste sänkas och de näringsämnen som finns i gödsel måste utnyttjas bättre på åkrarna än i nuläget. En ny åtgärd som föreslås för jordbruket är främjande av spridning av gips på åkrar. Åtgärder riktas också till andra sektorer, till exempel skogsbruket, torvproduktionen, glesbygden, samhällenas hantering av avloppsvatten och fiskodlingen. En åtgärd som föreslås inom fiskodlingen är bland annat användningen av fiskfoder tillverkat av råvaror från Östersjöområdet.

Vattendragen restaureras på ett konkret sätt

Under tidens lopp har fiskars existensmöjligheter försämrats i strömmande vatten på vattenkraftens, flottningens och bevattningsbehovets villkor. Inom vattenvården framförs fiskepolitiska restaureringar för att minska dessa olägenheter. I åtgärdsprogrammen för vattenvården framförs också åtgärder för att förbättra sjöars status och för att hålla kvar avrinningsvatten i avrinningsområden.

Grundvattenresurserna tryggas

En central metod vid tryggandet av grundvattentillgångarna är uppgörandet av skyddsplaner för grundvattenområden. Planering av markanvändningen med beaktande av omständigheter i anslutning till skyddet av grundvatten spelar en viktig roll för att en god status ska uppnås. Andra viktiga åtgärder är uppföljning av grundvattnets status, iståndsättning av marktäktsområden och förorenad mark, byggande av grundvattenskydd samt effektivering av rådgivningen och övervakningen.

Havsvården ett nytt område i planeringen

Havsområdena har tidigare behandlats som en del av vattenvården, men nu har havsområdena som en helhet tagits med som en skild del i planeringen. Inom havsvården behandlar man i mer omfattande utsträckning andra problem i den marina miljön än endast övergödning och skadliga ämnen, så åtgärderna riktas också till bland annat nedskräpning, buller under vattnet, fiskbestånden, sjöfarten och den biologiska mångfalden.
 

Mer information

Vattenförvaltningsplanerna, åtgärdsprogrammen för vattenvården och åtgärdsprogrammet för havsförvaltningen kan läsas elektroniskt på adressen www.miljo.fi/paverkavattnen eller på papper vid NTM-centralernas servicepunkter


Mer information fås vid NTM-centralen i Egentliga Finland av

Vattenvård: Sanna Kipinä-Salokannel (0295 022 879, [email protected]) och Maria Mäkinen (grundvatten 0295 022 913, [email protected])

Havsvård: Janne Suomela (0295 022 947, [email protected])


Regional information