Miljökonsekvenserna av gasledningsprojektet Nord Stream 2 för den del som går genom den finska ekonomiska zonen har utvärderats (Nyland)

Miljökonsekvenserna av gasledningsprojektet Nord Stream 2 för den del som går genom den finska ekonomiska zonen har utvärderats (Nyland)

Nord Stream 2 AG planerar att bygga två naturgasledningar under vatten från Ryssland till Tyskland. NTM-centralen i Nyland anser att miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) är tillräcklig, men att det krävs tilläggsutredningar för att projektet ska kunna gå vidare till tillståndsfasen.

Huvudparten av den nya rörledningen i Finlands ekonomiska zon kommer ligga på den norra sidan om de nuvarande Nord Stream-rörledningarna och följa samma sträckning. De planerade rörledningarna har en totallängd på cirka 1 200 km och rörledningssträckningen i Finlands ekonomiska zon är cirka 378 km. Rörläggningen är planerad att ske 2018–2019 och rörledningarna ska tas i bruk i början av 2020. Rörledningens planerade livslängd är cirka 50 år. Anläggningen av Nord Stream 2-rörledningen bygger på erfarenheterna av konstruktionen och driften av den befintliga Nord Stream-rörledningen.

Bedömningen av miljökonsekvenserna i den del som ligger i den finska ekonomiska zonen har avslutats. NTM-centralen i Nyland är kontaktmyndighet för projektet och har gett sitt utlåtande om miljökonsekvensbeskrivningen. I utlåtandet har man tagit hänsyn till de utlåtanden och synpunkter som kommit in från finska myndigheter, kommuner och medborgare, som var 37 till antalet. I MKB-förfarandet har man även genomfört internationella samråd och tagit hänsyn till återkoppling från Estland, Sverige, Danmark, Litauen, Polen och Tyskland på utvärderingen. 

I flera av de utlåtanden som kom in till kontaktmyndigheterna i samband med MKB-förfarandet framkom det att projektet går stick i stäv med de internationella klimatmålen och att man bör satsa på investeringar i förnybara bränslen. Inget beslut om anläggningen kan fattas innan det har bevisats att projektet inte får några betydande skadliga effekter på naturvärdena i Natura 2000-områdena. Metoder för att lindra negativa effekter måste utredas och man måste förbereda sig inför nödsituationer.

En separat internationell utvärdering av gasledningens nationsöverskridande miljökonsekvenser och miljökonsekvenser av gasledningens effekter som helhet har genomförts.

De största konsekvenserna orsakas under anläggningsfasen

Efter Nord Stream-projektet har undervattensbuller blivit en av de centrala frågorna när det gäller skyddet av Finska viken. I MKB för Nord Stream 2-projektet framkom det att bullret under anläggningen kommer att ha betydande effekter, som särskilt drabbar marina däggdjur, som är en skyddsgrund för Natura 2000-områdena. Bortröjning av ammunition, anhopning av stenmaterial och rörläggning kan också orsaka spridning av fasta partiklar och skadliga ämnen samt ha en skadlig inverkan på havsfågelbeståndet och naturtyper på havsbotten. Störningar under anläggningen kan dessutom drabba sjöfarten och landtrafiken. Effekterna under driften är betydligt mer begränsade, men projektet kan få negativa effekter för yrkesfiskare och begränsar den framtida användningen av den finska ekonomiska zonen.

Finska viken med sin unika natur är känslig och är utsatt för alltför stor belastning. Enligt MKB-beskrivningen kan de skadliga effekterna minskas med hjälp av mildrande åtgärder. Det mest effektiva är att förlägga anläggningen i tid så att inget arbete sker i områden vid tidpunkter då det förekommer särskilt känsliga eller hotade arter som är utsatta för störningar. Under projektet är det absolut nödvändigt att följa upp skadliga effekter och vidta korrigerande åtgärder, så att undervattensexplosioner inte orsakar allvarliga störningar av och skador på fiskar, fåglar, däggdjur och andra organismer.

MKB visar att de sydliga sträckningsalternativen är betydligt mindre skadliga för naturvärdena i Natura 2000-området och för den framtida användningen av den ekonomiska zonen än de nordliga alternativen. Användning av ett dynamiskt positionerat rörläggningsfartyg i Finlands ekonomiska zon minskar behovet av sprängningar och störningarna av sjötrafiken och är ett betydligt mindre skadligt alternativ än ett förankrat rörläggningsfartyg.  

Behov av tilläggsutredningar

Utvärderingen av effekterna av det sträckningsalternativ som ska väljas fortsätter och preciseras under tillståndsfasen i samband med konsekvensbedömningarna för de Natura 2000-områden som ligger i projektets påverkansområde. I utvärderingarna måste man ta hänsyn till de senaste kartläggningarna av ammunition på havsbotten och deras placering samt till åtgärder för att mildra skadorna. Detaljerade planer rörande röjning och anläggning som krävs för vattentillstånd kan upprättas efter att resultaten från Natura-utvärderingarna är färdiga.

Nord Stream 2 AG har till uppgift att svara på de frågor och behov av tilläggsutredningar som framkommit i det internationella samrådet.

Nödvändiga tillstånd

För att genomföra projektet krävs statsrådets samtycke enligt lagen om Finlands ekonomiska zon och tillstånd från Regionförvaltningsverket i Södra Finland enligt vattenlagen. Enligt MKB-lagen får man inte bevilja tillstånd för att genomföra projektet innan kontaktmyndigheten har gett sitt utlåtande om miljökonsekvensbeskrivningen och MKB-förfarandet har avslutats. Även ovan nämnda Natura-utvärderingar krävs innan vattentillstånd beviljas. Av tillståndsbeslutet ska det framgå hur konsekvensbeskrivningen och kontaktmyndighetens utlåtande om denna har beaktats.

NTM-centralen i Nylands utlåtande om MKB-beskrivningen:
http://www.ymparisto.fi/nordstream2YVA

Ytterligare information:

  • Överinspektör Leena Eerola, NTM-centralen i Nyland, tfn 040 517 3414 fornamn.efternamn(at)elykeskus.fi

Photon: Leena Eerola.