Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Rivning av dammen i Gammelstadsforsens västra fåra kräver ändring av detaljplanen (Nyland)

Rivning av Dammen i Gammelstadsforsens västra fåra ligger i en kulturmiljö av riksintresse som omfattar vatten- och avloppsverken vid Vanda ås mynning. Bild: Memmi Ojantola

 

Helsingfors stadsplaneringskontor utreder på initiativ av fullmäktige om den i detaljplanen skyddade dammen i Gammelstadsforsens västra fåra kan rivas helt eller delvis. Det är möjligt att främja fiskens stigning i Gammelstadsforsen genom att riva dammen. Enligt närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland strider en så här omfattande åtgärd mot gällande detaljplan. Om projektet genomförs måste den nuvarande detaljplanen ändras. Ändringen skulle kräva utredningar och konsekvensbedömningar som gäller hela området.

Området är ett av de kulturhistoriskt, arkitektoniskt och landskapskulturellt värdefulla områden som definieras i Helsingfors generalplan 2002 och som är en del av Helsingfors stads historiska industriarv. Dammen är också en viktig del av områdets hundratals år gamla markanvändnings- och bygghistoria samt utnyttjandet av forsens vattenkraft. Den spelar en central roll i utvecklingen av Helsingfors stads vattenförsörjning samt i urbaniseringens och teknikens historia. Dammen med tillhörande byggnader som helhet är dessutom väsentlig för stadsbilden. Om dammen rivs går ett centralt element i den här välbevarade, funktionella helheten förlorad.

Enligt gällande planbestämmelser ska området utvecklas på ett sätt som bevarar dess värde och egenskaper. Enligt NTM-centralen har de värden och premisser som ligger till grund för skyddsbestämmelserna i detaljplanen inte ändrats, och inga historiska skäl till att riva dammen föreligger.

 

Konsekvenserna för miljön och vattendragen måste utredas omsorgsfullt

Rivningen av dammen medför sannolikt avsevärda konsekvenser för de naturvärden i Vanda å och Gammelstadsviken som är orsaken till att vattendragen inkluderats i nätverket Natura 2000. Därför måste konsekvenserna bedömas enligt bestämmelserna i 65 § i naturvårdslagen.

Rivningen påverkar eventuellt både vattenföringen och vattenståndet i Vanda å, och kan på så sätt försämra särskilt den tjockskaliga målarmusslans habitat i ån. Både den tjockskaliga målarmusslan och uttern, som också förekommer i ån, hör till de arter vars fortplantnings- och viloplatser det är förbjudet att förstöra. En utredning av hur rivningen påverkar de här arterna måste alltså göras.

Rivningen av dammen i den västra fåran kan ha konsekvenser för vattendragen på ett vidsträckt område; ända till Rosendal i Vanda stad och Kervo ås nedre lopp, beroende på hur rivningen genomförs. Om dammen rivs kommer bland annat vattenståndet i Vanda å att påverkas och vattenföringens fördelning på den östra och västra fåran förändras. Även översvämningarna i ån kan förändras.

Projektförteckningen i förordningen kräver inte direkt någon bedömning enligt lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning inför en rivning av dammen i Gammelstadsforsens västra fåra. Om projektplaneringen inleds och närmare information om alternativen finns att tillgå, kan en bedömning göras av om en miljökonsekvensbedömning ska tillämpas.

 

Ytterligare information:
Brita Dahlqvist-Solin, chef för områdesanvändningen, [email protected], 0295 021 379

 


Regional information